Internationella ufodagen

abufo

Sedan ett par år finns det en speciell dag då det är meningen att vi ska tänka lite extra på det gäckande ufofenomenet. Dagen kallas för den internationella ufodagen och datumet är den 2 juli.

Det är som kanelbullens dag eller semmeldagen till exempel. Minus bakverken. Det är helt enkelt en dag då framförallt media passar på att skriva en ufoartikel för att uppmärksamma fenomenet.

Att dagen 2 juli kommit att bli utvalt till ufodag världen över kommer av kraschen i Roswell 1947. Enligt legenden skulle det utanför den staden i Nevadaöknen ha störtat en farkost fylld med utomjordiska varelser. Att det verkligen störtade något konfirmerades av den amerikanska flygvapnet som hade en flygbas i staden. Flygvapnet gick först ut med ett pressmeddelande som gjorde gällande att det störtat ett flygande tefat. Ganska snabbt ändrade man sig dock och menade att en väderballong i all hast förväxlats med ett av de egendomliga farkoster som man börjat uppmärksamma mer och mer det året.

Kraschen i Roswell är en lång följetong i ufokretsar. Att det störtat något tycks ganska klart men vad egentligen det var är inte helt glasklart. Amerikanska flygvapnet har ändrat sin version några gånger men menar idag att det ska ha varit en slags topphemlig väderballongskonstruktion som var ämnad att övervaka sovjetiska atombombssprängningar. Och det ska i så fall vara just detta hemlighetsmakeri som ställt till det när det kommer till att reda ut fakta från fiktion.

Att det störtade något den 2 juli 1947 är dock bara en av versionerna. Det finns flera datum på bordet i fallet. Men någongång kring slutet av juni och början av juli det året ska kraschen ha skett är de flesta överens om.

En bättre dag att fira internationella ufodagen tycker jag är den 24 juni. Det var det datumet år 1947 som Kenneth Arnold såg nio halvmåneformade farkoster över en bergskedja i Kalifornien när han var ute i sitt lilla flygplan och höll på att spana efter ett försvunnet plan. När Arnold landade efter att ha sett farkosterna så snappade en journalist upp hans beskrivning av vad han sett. Arnold jämförde dess flygförmåga med att kasta mackor med flata stenar över vatten. Det blev sedan i pressen beskrivet som ”flygande tefat” och det begreppet fastnade blixtsnabbt i allmänhetens tankegods.

En speciell svensk ufodag borde vara den 19 juli. Det var på den dagen 1946 som fyra spökraketer störtade ner lika många i svenska sjöar. En exceptionell händelse som fascinerar än idag.

Igår skrevs det en hel del i svensk press om internationella ufodagen och UFO-Sverige. Jag fick också tillfälle att chatta med Aftonbladets läsare och svara på en hel del frågor. Här är länkarna till artiklarna:

Expressen

SVD

Aftonbladet

Metro

 

 

Annonser