2000 exoplaneter

This artist’s view shows an extrasolar planet orbiting a star (the white spot in the right).

Senast jag skrev om exoplaneter – planeter i andra solsystem än vårt eget – hade astronomerna bekräftat över 1000 stycken.

När jag idag tittar på listan över upptäckta planeter, har summan nått ungefär 2000 stycken.

Att det finns så många planeter runt andra solar är egentligen inte förvånande. Det beräknas att det finns åtminstone 200 till 400 biljoner stjärnor bara i Vintergatan och det skulle vara barockt om inte någon av dessa solar också skulle ha dragit till sig planetstoff. Den slutsatsen har människan länge spekulerat kring och sett som självklar. Men att vetenskapligt bekräfta efter konstens alla regler är en annan femma.

1988 kom den första publicerade upptäckten av en exoplanet som senare blev konfirmerad. Det var astronomerna Bruce Campbell, G. A. H. Walker, och S. Yang som stod för den vetenskapliga milstolpen. Det var runt stjärnan Gamma Cephei i stjärnbilden Cepheus som man fann antydning till en planet i omlopp. Att det 1988 inte gick vara 100 % säker berodde på att tekniken bakom inte ännu var fulländad. Helt verifierad blev planeten kring Gamma Cephei 2003.

Exoplaneter är ett relativt nytt begrepp inom astronomin. Ett annat begrepp astronomer pratar om idag är exoworlds. En exovärld består av en stjärna och dess planet eller planeter. Kort sagt ett modernt begrepp för ett annat solsystem än vårt eget därute i rymden. Och ju mer sökningsmetoderna förfinas allteftersom, ju fler exovärldar kommer vi kunna bekräfta och drömma oss till.

Jag ser även att man under det senaste året kunnat rösta på vad några av alla dessa upptäckta världar ska heta när vi pratar om dem. Det är organisationen IAU – the International Astronomical Union – som hållit i omröstningen. Det var dock inte vem som helst som kunde nominera ett bra namn. Nomineringsreglerna innebar att utvalda astronomiska organisationer kunde komma förslag. Dessa förslag var i sin tur föremål för omröstningen som avslutades sista oktober i år. En röstprocess som var öppen för allmänheten via nätet, men som jag tyvärr missade pågick.

Det ska i alla fall bli intressant att se vad resultatet blev. Enligt informationen via IAUs webbsida NameExoWorlds ska de vinnande namnen presenteras nu i mitten av december. Alltså vilken dag som helst.

Slutligen för denna gång vill jag rekommendera ett youtubeklipp som jag fann via tor.com. Klippet är en animation som visar ungefär var 685 av alla dessa exoplaneter snurrar i jämförelse med jordens position i vår galax. Fantastiskt att överblicka och tänka vidare kring.

 

Annonser