Ghost Rockets

Bio Roy Göteborg
Bio Roy i Göteborg

Igår var det dags för urpremiär av dokumentären Ghost Rockets på Bio Roy i Göteborg. Regissörerna Kerstin Übelacker och Michael Cavanagh har under fyra och ett halvt år följt UFO-Sveriges dagliga arbete med att undersöka ufo-fenomenet.

Många digitala filmtimmar har dokumenterats under dessa år och slutresultatet har blivit en dokumentär på cirka en timma. En dokumentär, som när den senare i år kommer att visas på SVT, troligtvis kommer att ge UFO-Sverige ett uppsving i mediebruset.

Tony Eklund
Tony Ekberg med biljetten i hand.

Jag och Tony Ekberg var först på plats på bion i söndags och efter en kaffekopp i foajén dök fler medlemmar ur UFO-Sverige upp. Snart blev det trångt om plats och så äntligen öppnades portarna. Vi var nog flera som såg fram emot hur allt skulle te sig på bioduken.

Clas Svahn och Anders Persson innan filmvisningen.
Clas Svahn och Anders Persson innan filmpremiären.

Söndagens visning av Ghost Rockets var en del av Göteborgs Filmfestival och festivalprogrammet beskrev dokumentären så här i sin vinjett: ”.. trots det kittlande anslaget är Ghost Rockets i första hand inte en film om ufon. Det är en film om eldsjälar som brinner för sitt intresse …”.  Och det stämde på pricken!

Efter filmvisningen fick Kerstin och Michael gå fram och prata lite i mikrofon till biopubliken. Även jag,  bland flera, fick gå fram och vända för att ta emot en blomma som tack för att UFO-Sverige ställt upp på att dokumenteras. Men det är Kerstin och Michael som ska ha den stora äran. Bättre reklam än deras arbete bakom dokumentären kan nog UFO-Sverige inte få.

Många ville se filmpremiären av Ghost Rockets.
Många ville se filmpremiären av Ghost Rockets.

Som sagt, jag tyckte dokumentären på pricken fångade känslan av att vara en del av UFO-Sverige. Jag nickade många gånger till av igenkänning och många spontana skratt blev det. Dokumentären visar flera av organisationens medarbetare i arbete och visar på bredden inom UFO-Sverige. Att vi är en ufoorganisation som verkligen går till botten med att försöka undersöka varje ufoobservation går heller inte att ta miste på.

Missa inte Ghost Rockets när den väl kommer på tv. Så fort ett datum sätts för den visningen så kommer jag informera här på bloggen.

Annonser

3 comments

 1. Anders, tror du på fullt allvar att ni kommer att finna en ”Ghost Rocket” ( spökraket ) nästa gång ni försöker i Nammajaure? David Clarke kallade er expedition mer eller mindre för ett ”mission impossible” första gången ni försökte: http://drdavidclarke.co.uk/2012/08/25/ghost-rockets-from-erehwon/

  Ni kommer nog inte att hitta en främmande farkost. Men lycka till i alla fall – ni kommer att behöva det.

 2. Ingen vet idag vad som eventuellt finns på botten i Nammajaure eftersom ingen, vad vi känner till, har dykt där för att ta reda på det. Att just sjön Nammajaure är intressant att dyka i beror på en observation som två mycket trovärdiga vittnen gjorde vid sjön sommaren 1980. Det var en observation av ett raketliknande föremål som kom in över sjön, ”landade” på sjön och sjönk. Så om det finns kvar på botten däri dag så finns det stor chans att UFO-Sverige ska hitta det. Men visst är större dykexpeditioner lite av ett omöjligt uppdrag för en ideell förening som måste skramla ihop medel för att sätta igång ett större projekt. Men jag brukar säga att ingenting är omöjligt, bara mer eller mindre svårt. Hur dykprojektets första fas gick går att se i dokumentären ”Ghost Rockets”.

  Spökraketerna som fenomen är än idag ett mysterium. Men att det ska handla om en farkost – i betydelsen transportmedel – av något slag är inte en tolkning jag gör. Min misstanke lutar mer åt att det kan handla om militära ting. Guidade missiltester eller något sådant. Det vill säga vapenteknologi under utveckling. Men vem som skulle ligga bakom detta hemlighetsmakeri i så fall är ju också en fråga. Kanske finner UFO-Sverige vrakdelar på botten som för oss närmare gåtans lösning. Vem vet? It’s up in the air!

 3. Det är egentligen bara för ufologer och andra ufo-intresserade som spökraketerna är ett mysterium. Angående spökraketerna 1946 är det mest sannolika svaret att de flesta av dessa var meteorer. Andra kan ha varit flygplan, etc. Det finns inte heller någon anledning att tro att de som dök upp under senare år hade någonting annat än, kanske liknande, naturliga förklaringar.

  Vapenteknologi, som du nämner, är förstås tänkbart. Men jag tror att de flesta av dina kollegor hoppas på en främmande farkost. Men de kommer inte att hitta någon. Angående Nammajaure tror jag personligen att det kanske kan ha varit ett hemmabygge av trä och plast som några ungar hade skickat upp i luften. Eller också var det just ingenting alls.

  Du nämner ”mycket trovärdiga vittnen” men sådana finns egentligen inte ( även om vittnena kan vara mycket pålitliga personer – i och för sig ). Både erfarenhet och psykologisk forskning visar att människor ser fel och minns fel. Det kan vara allt från små fel i minnesbilden till stora och grova fel. Moln, flygplan, planeter och allehanda vanliga objekt blir till mystiska farkoster i folks ögon.

Kommentarer inaktiverade.