Bokmässa och besök av Tobias

20140927_172744

Förra helgen gick i böckernas tecken. Jag passade på att besöka årets bokmässa i Göteborg och det tillsammans med Tobias Lindgren, en av UFO-Sveriges allra flitigaste medarbetare.  Det var mycket trevligt att få besök av Tobias som kommit från Norrköping och det kändes som om vi under lördagen den 27/9 gick många mil längs montrarna på bokmässan.

Att det skrivs många böcker är det ingen tvekan om.  Men jag undrar hur många som egentligen blir lästa? Det talas mer ofta numera om kris i branschen och många verkar vara rädda för den digitala frammarschen som är på ingående. För många är de olyckskorpar som kraxar och menar att bokutgivandet blir lidande om inte etablerade förlag och aktörer får kontrollera utgivningen. Lidande i mening kvalitet och ekonomisk vinning för författarna. För ju mer utgivning digitalt utan att passera magiska förlagsfingrar – heter det – ju mer skräp och dålig litteratur till den globala byn.

Om det kan man diskutera på andra forum men när det gäller böcker om ufofenomenet torde dock de digitala möjligheterna tilltala. I alla fall gör det det just nu när det gäller engelsk litteratur om dylikt. Den stora globala aktören Amazon.com erbjuder mycket nytt digitalt i ufoväg. Det är bara att göra sökning där så ser man att det hela tiden kommer nytt. Om det är bra grejer är en annan sak. Ingen klarar av att läsa allt som prånglas ut men digitala böcker ger en helt annan dimension till att nå ut med sina undersökta ufofall, teorier och hypoteser samt spekulationer från allt ufologiskt mellan jord och himmel och bortom.

För svenska ufologer börjar nu alltså plattformar att finnas för att ge ut sina böcker om ett fenomen som aldrig slutat förbrylla. För löst är gåtan inte, trots decenniers gång. Det finns en marknad – om än liten och absolut ej inkomstbringande – för ufoundersökningar i print. Där kan vi i UFO-Sverige också bidra med vårt tycker jag. Varför inte en antologi där flera av UFO-Sveriges fältundersökare och medarbetare presenterar sina bästa fall och lösningar? Det vore något att läsa istället för ytterligare en medioker deckare som det finns alldeles för många av.

20140927_171516

Clas blir intervjuad om sin nya bok på årets bokmässa i Göteborg.

Den stora begivenheten på årets bokmässa var Clas Svahns nya bok – UFO: Spökraketer, ljusglober och utomjordningar – och Clas var själv där och pratade om boken. Jag och Tobias passade på att lyssna. Det blev en kvart/tjugo minuter vid Bonniers bautabås, en välbehövlig sittning. Det är inte ofta det kommer ut inbundna ufoböcker på svenska nuförtiden och på den arenan är Clas Svahns bok mycket välkommen. Ett givet köp för den svenske ufologen och den ufointresserade allmänheten tycker jag.

20140927_194925

Dagen avslutades med en riktigt god red ale på BrewDog och här poserar Tobias med begivenheten.

Annonser