Märkligt föremål utanför Bispgården

I söndags, efter en intensiv och fantastisk heldag på UFO-Sveriges riksstämma i Östersund, åkte jag och Mikael Knagg söderut för att bege oss tillbaka hemåt.

Men först tog vi en omväg.

Vi åkte till Bispgården i östligaste Jämtland för att undersöka en ufo-observation som inträffade den 27 juli förra året. Observatören mötte upp och berättade  för oss på plats vad han bevittnade sent den natten.

IMG_6000Vid platsen fick han syn på ett föremål som ”parkerat” vid sidan om väg 87 mellan Bispgården och Långsele. Ett föremål med kupol som lyste intensivt rakt upp mot himlen. Observatören stannade förvånat sin bil och parkerade lite längre bort. Han närmade sig objektet till fots och efter att ha studerat den märkliga tingesten under cirka tio minuter återvände han till förarsätet. Han åkte så hem, rejält omskakad.

Ett intressant ufofall med många komponenter som UFO-Sverige för närvarande undersöker från alla håll och kanter. Vad vi kommer fram till kan man som vanligt läsa om i ett kommande nummer av UFO-Aktuellt.

IMG_6010Mikael Knagg står på den plats där föremålet stannat till.

Annonser

26 comments

 1. Den vanligaste frågan man nästan kan ställa: varför togs inga foton med mobilen (förutsatt att personen hade en sådan)?

 2. Kan det finnas en naturlig förklaring till alla de observationer som har gjorts över hela världen i flera decennier? Är alla observationer av märkliga objekt/farkoster endast misstolkningar av konventionella objekt såsom ballonger, sateliter, flygplan, månen, venus etc.?
  Bevis finns i form av både videoupptagningar och foton sedan flera år.
  Många av farkosterna är inte konventionella objekt utan högst okonventionella som inte kan bortförklaras så lätt.
  Jag tycker att idag med alla mobiltelefoner borde en ufo observation dokumenteras med ett foto eftersom de flesta idag har sin mobil på sig.
  Men det finns redan så många väldokumenterade ufo observationer med foto bevis att ufo gåtan borde ha lösts för länge sedan.
  I Schweiz har Eduard Meier, 77, tagit över 1000 foton av ufon sedan 1975 i sin hemtrakt. Det hör till saken att Meier förlorade sin vänsterarm i en bussolycka 1965 och är därför handikappad. Han har beskyllts för att hänga upp modeller av tefat i linor för att sedan fotografera dem och lura människor att han har kontakt med utomjordingar. Men förståsigpåarna vet bättre som vanligt.

 3. Om personen hade haft en mobil med kamera och om denne hade tagit fotografier hade dessa sannolikt endast visat något otydligt objekt som hade kunnat vara nästan vad som helst: i detta fall en bil eller en traktor eller något annat vanligt föremål.

 4. Anders Berglund, det faktum att folk tror sig se konstiga saker innebär knappast att det existerar ett gåtfullt fenomen. Du och andra ufologer tror i alldeles för hög grad bokstavligt på folks historier.

 5. Trevligt att du raderade min kommentar. Vill bara berätta att Clas Svahn och jag är goda vänner sedan flera år trots att vi har divergerande åsikter om ufo fenomenet.

 6. Hej. Nej jag har inte raderat din kommentar, sånt håller inte jag på med om inte det är befogat pga angrepp eller nåt sånt. Det är bara det att jag måste personligen godkänna alla kommentarer med ett knapptryck och jag har inte hunnit göra det förrän nu. Att ha olika åsikter om ufofenomenet är jättebra för att komma fram till nya svar, teorier och hypoteser. Inom UFO-Sverige finns många olika personliga tolkningar på allehanda fenomen och så ska det vara. Högt i tak skapar diskution. Jag välkomnar input som gör att jag får tänka till 🙂 Inget är skrivet i sten. //Anders B

 7. Halloj. Nja, tror och tror. Seriösa ufologer bygger sina teorier och åsikter på grundlig fältundersökningar. En bra ufoundersökning innebär att man personligen besökt observationsplatsen och talat med observatören, dennes eventuella familj och ytterligare observatörer. Man kollar flygtrafik, väderlek, planet och stjärnpositionen osv. Först då kan man komma fram till en bild av vad som eventuellt hänt. UFO-Sverige har många ufofall där ett eller flera till synes ännu okända farkoster observerats av mycket trovärdiga observatörer. Vad dessa ufos kan vara finns det flera förslag på men inget fakta stödjer ännu ett helgripande försök till analys. Vad vi vet är att 90-95 % av alla ufoobservationer har en naturlig förklaring eller troligtvis naturlig förklaring. Det har UFO-Sverige kommit fram till efter många års undersökningar som byggt upp en kunskapsarkiv kring fenomenet. Jag personligen anser att flera ufoobservationer är observationer av militära flygprojekt som av sin natur är svåra att undersöka fram till att man kan sätta en punkt och säga att det var det man såg. Tester av ny flygteknologi är ju omgärdat av hemlighetsmakeri pga att ingen främmande makt eller företag ska lägga vantarna på projektet. Så nej vi i UFO-Sverige tror inte bokstavligt på folks historier men vi tror efter undersökning att många sett något som varken vi eller de ännu inte kan förklara fullt ut. //Anders B

 8. Hej. Jo, det hade varit bra om man fick en bild av det observatören såg. Men det är sällan UFO-Sverige får in en bra ufobild. I det stora hela har inte alla mobiler med sig eller kan med mobilens alla funktioner. Många gånger går det också fort så man hinner inte med att ta en bild på eventuellt ufo. Mobilkameror är dessutom dåliga på att ta bilder – speciellt i mörker. Ju mer pixlar spelar ingen roll om man är ovan att ta bilder. I detta fall så tänkte observatören inte på det alls eftersom denne blev så chockad över ”föremålet”. //Anders B

 9. Hallå. I teorin kan man väl säga att naturliga förklaringar en dag kanske kan förklara de flesta ufoobservationer. Det bygger i så fall på det arbete som till exempel UFO-Sverige lägger ner på ufoundersökningar. Tyvärr är det inte så många vetenskapliga instanser som lägger ner arbete på ufos så det är upp till intresserade organisationer och enskilda ufologer att dokumentera och undersöka ufoobservationer världen över. Jag tycker mig ha bra underlag för att misstänka att flera ufoobservationer är misstolkningar av militära flyg och robotprojekt. Genom åren har nya krigsteknologier avslöjats eller presenterats som till exempel U2-planet och Stealthplanet. Dessa flygfän flögs under deras utvecklingsfasen och ”in action” i både amerikanskt och internationellt flygrum långt innan de blev allmänt kända. Det svåra är att koppla dessa till ufoobservationer, ett arbete som kompliceras över att testflygningar från början varit hemlighetsstämplade. För att inte nämna tester av nya sorters missiler eller robotar där hemlighetsstämpeln sett ur amerikansk synvinkel är långtgående långt efter att testerna genomförts. Jag hoppas kunna skriva en liten bok om dessa spekulationer framöver. Tills dess kan man läsa Annie Jacobsens bok Area 51: An Uncensored History of America’s Top Secret Military Base. Den kom härom året och skildrar en del av historien bakom en rad flygprojekt som testades på den ökända militärbasen som officiellt sett inte finns 🙂

  UFO-foton finns det många dåliga av. Bara för att man har en kamera betyder inte att man kan ta bra bilder. Några foton är bra i den mening att det efter analys tycks som att det fastnat något okänt föremål därpå. Okänt i den meningen att ingen ännu vet eller kan vara säker på vad det var. Väldig okonventionella är dom, särskilt i sina rörelse och hastighetsmönster. Det är dessa ”farkoster” som är ufofenomenet. Vad de kan vara finns det ju många spekulationer kring men fakta säger att vi inte kan lösa gåtan fullt ut. UFOs är vad beteckningen säger: oförklarade flygande föremål. Mobilkameror är ingen bra kameror för att ta bilder på ufon på längre håll. Det låter bra med många pixlar men mobilkameror är begränsade i sin fototeknik jämfört med digitala systemkameror. Sen gäller det att hala fram mobilen också när man råkar få syn på något skumt på himlen som kanske fort drar vidare bortom skogstoppar eller horisont. När man väl fått fram kamerafunktionen är det i många fall försent.

  Eduard Meiers bilder och berättelser om kontakt med varelser av okänt ursprung är kontroversiella. Vad som ligger bakom är svårt att specificera. Men många vill ju se det som en renodlad bluff. Jag har inte satt mig in i detta så mycket så jag har inte riktigt en komplett bild av hela händelseförloppet. Men jag ska framöver titta mer på Meiers fall eftersom jag är lite insnöad i vad som man kalla för desinformationsspåret inom ufologi. Dvs att en rad spektakulära kontakthistorier är desinformation i syfte till att styra ufofenomenets tolkningar i fel riktning, så att man tror att ufos är utomjordiska när de i själva verket är något annat. Vilka gör då denna desinformation? Ja, mest troligt är diverse underrättelsetjänster knutna till militära och privata organisationer. Det finns det i alla fall tillräckligt med bevis från den amerikanska ufoarenan som gör gällande. Bland annat Jacqcues Vallee har skrivit om detta. //Anders B.

 10. Hejsan. Nej, i detta fall blev det ingen bild. Fallet är fortfarande under undersökning så jag kan inte kommentera så mycket mer specifikt just nu. Men det kommer en artikel om fallet i UFO-Aktuellt under året. Du har väl en prenumeration på tidningen?, annars kan jag fixa ett oemotståndligt erbjudande redan idag 🙂 //Anders B

 11. Eduard ”Billy” Meier har i dagarna kommit ut med en ny bok späckad med digitaliserade bilder av de farkoster han fotograferat sedan 1964 och framåt. Det rör sig om ca. 670 bilder fördelade på 288 sidor.
  Totalt har Meier tagit över 1100 fotografier av tefat som svävat över hans hemtrakt i Schweiz. År 1975 började han filma och fotografera i färg.
  Dokumentären CONTACT är en bra introduktion om man vill studera det här märkliga ufo fallet. Filmen gjordes under åren 1978 till 1982
  när ett team bestående av Brit och Lee Elders, Tom Welch och Wendelle Stevens gjorde den mest grundliga undersökningen av Meier fallet som någonsin gjorts. Fotografierna och filmerna undersöktes noga i amerikanska laboratorier och konstaterades vara äkta. En lögndetektortest genomfördes av Meier och en expert i USA kunde inte upptäcka att Meier ljög om sina ufo kontakter.
  Dokumentären finns på You Tube. Skriv: Contact Billy Meier, så finner du dokumentären. Mycket sevärd om man vill fördjupa sig i detta märkliga fall. Finns numera också på DVD och kan beställas från FIGU i Schweiz

 12. En rationellt tänkande och trovärdig släkting åt mig, gjorde i början av nittiotalet en observation av det slag som borde falla under kategorin UFO. Det var en kall och stjärnklar vinternatt. Han hade avslutat ett skift vid en gruva i norrbotten och satte sig i bilen för att köra de fjorton mil han hade till sitt hem. Cirka nio mil från hemmet, vid en avtagsväg, upptäckte han ett skarpt vitt ljus som liksom hovrade över trädtopparna. Hans första tanke var att polisen letade efter någon med en strålkastarförsedd helikopter. Han stannade bilen och tittade på objektet som verkade röra sig i sakta mak, observationen varade cirka en minut. Plötsligt och utan förvarning accelererade och försvann objektet i en rasande fart, han förklarade att ” det blev liksom ett streck på himlen”. Vad jag egentligen vill ha sagt med denna historia är att jag blir så trött på alla som avfärdar och förkastar andra människors upplevelser av något oförklarligt. Min släkting är en rationell och stabil människa, en sanningssägare och en hyvens kille. Tror att många människor som gör liknande observationer är av samma karaktär som honom. Deras vittnesmål borde inte förkastas P.g.a glömd mobilkamera eller liknande, jag tror att själva upplevelsen i sig kan vara så stark att fotografering är det sista man tänker på.

 13. Apropå Billy Eduard Meier :

  http://iighq.org/index.php/about-the-iig/press-releases/90-ufo-believer-fails-challenge-to-prove-his-claim :

  ”On Friday, February 27, 2004, the IIG and CFI-West challenged Michael Horn to provide ONE original camera roll of negatives, out of the approximately 1,200 supposed UFO photos taken by Billy Meier, and a small piece of the metal he claims to have come from an extraterrestrial spacecraft as physical evidence for examination.
  Less than two hours after receiving this challenge, Michael Horn emailed back a refusal to provide ANY actual physical evidence to back up his claim. CFI-West and the IIG suspect that any physical material he would provide for testing would show the Billy Meier case to be a hoax, and that Mr. Horn might lose income selling DVDs and giving lectures about the Billy Meier UFO claims.”

 14. Pär, din släkting kan mycket väl vara både rationellt tänkande och trovärdig men personliga upplevelser av det slaget duger ändå inte eftersom de saknar faktaunderlag. Erfarenheten visar att händelser av den typen har vanliga, naturliga förklaringar, oavsett hur stabila och hyvens vittnena än må vara. Människor kan vara mycket ärliga, i och för sig, men vi klarar ofta inte att tolka och minnas händelser och objekt korrekt.

 15. Just det, ”efter undersökning” ( och utan att ha funnit en förklaring ) tror ni med i de flesta fall endast vittnens historier som grund att det finns ett gåtfullt fenomen. Denna slutsats saknar all logik och är bara möjlig om man som ni i alldeles för hög grad tror bokstavligt på folks berättelser.

 16. Okej, Julius, jag säger inte att vi ska skrika utomjordingar eller rymdskepp så fort något oförklarligt korsar natthimlen. Dock tycker jag att alla ska få framföra sina vittnesmål i frågan, utan att bli ifrågasatta som foliehattar eller virrpannor.

 17. UFO Sverige skickade ner ett gäng till Schweiz 1976-77 för att undersöka Eduard Billy Meiers ufo kontakter på plats. Pratade själv med en av undersökarna 1977 och han menade att det hela var en bluff.
  UFO Sverige har aldrig någonsin tagit detta märkliga ufo fall på allvar.
  Ingen artikel har någonsin skrivits i UFO Aktuellt om fallet. Svahn har nämnt Meier fallet bara flyktigt i sina böcker. Det ger tyvärr ingen rättvis bild av fallet. Men med internet och You Tube kan den intresserade själv ta reda på allt om Billy Meiers kontakter. Många ufo intresserade i Sverige är nu trötta på UFO Sveriges ständiga bortförklaringar av allting.
  Det är fåglar, sateliter, ballonger och Cessnaplan som är orsaken till ufo observationer i Sverige idag. De två senaste numren av UA tar priset.

 18. Ingvar, du har missuppfattat UFO-Sveriges verksamhet och mål. Varför tror du att UFO-Sverige har hållit på så länge? Vad tror du driver dem? Det finns ingenting som UFO-Sverige hellre vill än att hitta en främmande farkost. Denna förhoppning är så stor i UFO-Sverige att de blundar för bristen på fakta och är beredda att lyssna på vilka vittnen som helst. Det krävs tro för att tro på de historier som många vittnen berättar.

 19. Pär, som du såg ifrågasatte jag aldrig din släkting som foliehatt eller virrpanna. Och jag har självklart ingenting emot att han och alla andra vittnen framför sina vittnesmål. Men att det finns många vittnesmål betyder knappast att det finns ett gåtfullt fenomen.
  Det finns ett antal saker som man kan konstatera om UFO-fenomenet och en av dessa saker är att UFO-fenomenet är en myt. Det innebär att UFO-fenomenet egentligen är ett samhälls- och kulturfenomen. Att det finns många vittnen som berättar otroliga historier är precis vad man kan förvänta sig av ett samhällsfenomen av denna typ. Folk är övertygade av sina egna berättelser, precis som fallet är med folktro.

 20. Julius: det är oerhört förmätet och självgott att på ett sådant totalt kategoriskt och generellt sätt dra alla UFO-observationer och alla deras berättare över en och samma kam. Det är att omyndiförklara och bunta ihop enorma massor av olika människor från alla möjliga av världens hörn, representanter för vitt skilda yrkeskategorier, världsbilder, tros-uppfattningar och synvinklar. Men det är också väldigt tidstypiskt för den s.k. moderna människan, mer inskränkt i sin tro på den nya kyrkan: vetenskapen som bara tros göra gott i världen. Ett öppet sinne och en ödmjukhet inför andra synsätt är i stort sett bannlyst inom den ”kyrkan” och ett säkert tecken på att man gräver sin egen åsiktsmässiga grav. Tragiskt.

 21. Julius, min uppfattning är att UFO Sverige söker en naturlig vardagsnära förklaring till hela spektrat av ufo fenomenet.
  Därför blir det gärna en ufo ballong eller ett Cessnaplan.
  Om du läste UFO Aktuellt 2013 nr. 4 kan du ju läsa hela 5 sidor om en videoupptagning av främmande objekt som tolkas som fåglar av UFO Sverige.
  UFO Aktuellt 2012 nr. 4 hade 4 sidor om en observation av ett triangelformat föremål som sedan bortförklarades som ett Cessnaplan.
  Så kommer det fortsätta i decennier trots att de nu fått en ny ordförande.
  Jag kanske är lite ironisk men det verkar som att de tror att ufo fenomenet egentligen inte är ett fenomen utan ett misstolkningsfenomen där folk inte begriper vad de ser på himlen.
  Att lägga ned så mycket tid och energi på att förklara vad folk egentligen sett är fullständigt meningslöst och leder inte till det verkliga ufo fenomenets lösning.
  Billy Meier fallet i Schweiz är det främsta exemplet på hur ufologer världen över förnekar något som egentligen är sant. Kallas inom vetenskapen för Typ 2 fel.
  Det finns massvis med ufo rapporter på AFU biblioteket i Norrköping som aldrig kommer att lösas med en naturlig förklaring.
  Sedan har ju Anders Berglund nu stängt dörren helt till den utomjordiska hypotesen och letar efter helt andra förklaringar.
  Den internationella utvecklingen inom ufologin har rusat iväg mot helt andra sfärer när UFO Sverige fortfarande står och stampar på ruta ett.

 22. Ingvar, exakt vilka ufologer eller UFO-föreningar avser du när du skriver ( citat ) ”Den internationella utvecklingen inom ufologin” ?
  Ufologi har aldrig blivit en erkänd disciplin av den etablerade vetenskapen. Av många betraktas ufologi som pseudovetenskap, d.v.s. låtsasvetenskap. UFO-Sverige hör till denna stora pseudovetenskapliga grupp, enligt min bedömning, liksom de flesta UFO-föreningar – inklusive internationella föreningar. Men visst, UFO-Sverige försöker hitta naturliga förklaringar på folks upplevelser. Dock är det uppenbart att UFO-Sveriges förhoppning är att hitta en främmande farkost, en förhoppning som du förefaller dela. UFO-Sverige tror att det finns ett okänt eller gåtfullt fenomen vilket föreningens medlemmar har sagt både skriftligen och muntligen och inte minst på sin egen sajt, Citat ( http://www.ufo.se/information/organisationen/program.shtml ) :
  ”Riksorganisationen UFO-Sveriges inställning är att det finns en kärna av uforapporter som representerar hittills okända eller ej tillräckligt undersökta fenomen och stimuli.
  /…./
  De tre grupperna av ufoiakttagelser samt övriga paranormala fenomen rapporteras kontinuerligt världen över. Det existerar således verkligt gåtfulla fenomen som borde bli föremål för seriös forskning.”
  Slut citat.
  Det förefaller som om du och UFO-Sverige har betydligt mer gemensamma åsikter och tro än vad du själv är medveten om.
  Att det finns olösta rapporter på AFU och andra ställen betyder inte mer än att i dessa fall saknas tillräckligt med information för att kunna förklara dem. Det är lika naturligt att det finns olösta UFO-fall som att det finns olösta brott. Det är ingen som tror att det finns gåtfulla fenomen bakom olösta brott. På samma sätt är det ingen sansad bedömare som tror att det finns gåtfulla fenomen bakom olösta UFO-fall.
  Men de flesta ufologer i Sverige, inklusive UFO-Sverige, och andra länder gör tyvärr ingen sansad bedömning.

 23. Erik Brickman, vid det här laget borde det stå klart för alla som läser den här sidan att jag på inget vis omyndigförklarar alla dessa massor av människor. Däremot konstaterar jag att UFO-fenomenet är en myt och att det därför är förväntat att ett samhällsfenomen av detta slag leder till att ett stort antal vittnen tror sig se mystiska föremål och berättar liknande otroliga historier.
  Jag misstänker att du har missförstått vad vetenskap är och innebär. Om du dessutom anser att ett troende sökande kan giva dig tillförlitliga svar på beskaffenheten hos olika fenomen lever du nog lite i en fantasivärld.

 24. Jag tror jag väljer att leva i en fantasivärld Julius, dock med vissa sporadiska nedslag i klarsynthet och sans, för balansens skull tänker jag. Känns som livet blir lite rikare för mig då, det blir lite mer nerv i tillvaron helt enkelt, på ett skönt sätt.

 25. Borde inte ordföranden blogga lite oftare och synas mer.
  Svahn bloggar ju vareviga dag och det verkar som att han fortfarande är ordförande i UFO Sverige.
  Allt sker ju genom Svahn ändå trots ny ordförande.

 26. Halloj. Jo jag borde blogga mera och det ska försöka jag göra nu under hösten. Dock inte vareviga dag men väl flera gånger i veckan är målet.
  Clas är inte ordförande längre men han syns naturligtvis till, vilket han ska. Clas är en stor tillgång för UFO-Sverige och hans intresse för ufofenomenet försvinner inte bara för att han inte längre är just ordförande. UFO-Sverige består av många olika personer som alla gör sitt för att göra riksorganisationen till Nordens största ufoorganisation. Allt som sker i UFO-Sverige sker genom styrelsen som består av både mig, Clas och ett tiotal styrelsemedlemmar till. Allt gött.

Kommentarer inaktiverade.