Gösta Carlssons ufominne

”Pollenkungen” Gösta Carlssons upplevelse den 18 maj 1946 är numera ett stycke svensk ufohistoria. Ett möte som har alla ingredienser man  tillskriver en klassisk närkontakt, framförallt ett diskusformat ufo och kommunikation med dess mystiska besättning. I viss mån finns spåren efter landningen kvar än idag, om än cementerade. För Gösta reste många år senare ett monument över sitt sällsamma möte.

IMG_5650

Mitt allra första besök i gläntan var för tre veckor sedan, men det var nära att jag missade det helt. Längs strövvägarna i Sibirienskogen mellan Ängelholm och stranden vid Skälderviken låg så rikligt med omkullblåsta träd och grenar att jag först inte såg monumentet. Tur nog kom en motionerande dam förbi som pekade ut riktningen för mig. Och mycket riktigt! Där i bushen fanns det grå cementufot.

IMG_5658 5

IMG_5647

IMG_5645

IMG_5648

UFO-monumentet är en intressant plats att besöka när man har vägarna förbi. Och jag kan tänka mig att maj mer är den rätta tiden att göra det. Det ligger naturfint och nära den långa stranden vid Skäldervikens innersta del.

Vad Gösta Karlssons såg under sin skogspromenad finns mycket att läsa om i Clas Svahns bok ”Mötet i gläntan” från 1996. Tyvärr är den boken ur tryck men går säkert att beställa genom fjärrlån på ditt lokala bibliotek. Annars läser du mer om mötet i gläntan här.

Annonser

2 kommentarer

 1. Hej
  Gösta Carlssons berättelse om mötet i gläntan innehåller detaljer som människolika varelser i en avancerad farkost. Spontana möten med främlingar som Gösta Carlsson fick uppleva är förstås sällsynta och likväl kan de få stor betydelse för de personer som får vara med om sådant. Helt klart finns det tillfällen då människor träffar varelser, personer med mänskligt utseende som rimligtvis inte kommer från jordklotet.
  Att försöka ”förklara” fenomenet kan gärna leda till märkliga framställningar även om man behärskar naturvetenskap på vår nuvarande nivå. Riktigt befängt blir det ifall man blandar in religiösa eller ockulta begrepp vid sådana ”förklaringar”. Sortera bort fenomen som skenbart kan verka obegripliga för en vanlig observatör är en utmaning naturligtvis.
  Angående ”spökraketerna” bör man beakta Taurus som är en modern tysk-svensk kryssningsrobot som kan avfyras från flyg . Om de första ”spökraketerna” var kopior av V-1 så utvecklades allt mer avancerade versioner av missiler, även i partnerskap med utländska vapentillverkare och norra Sverige är väldigt användbart för provskjutningar. Att leta i norrländska sjöar ger nog inget annat än myggbett då provmissiler försedda med transponder med all säkerhet inhämtats omgående av svenska specialtrupper.
  Under kalla krigets dagar var det idealiskt för US Navy SEALs, brittiska SAS och andra elitförband att öva i svenska skärgårdar. Special forces har ofta någon i gruppen som behärskar landets språk om än med accent och personernas etnicitet kan ju vara annan än nordisk. De främmande ubåtar som ibland siktades kan mycket väl ha varit från Nato-länder, svenska vatten med närhet till den tidens fiende var och är ett perfekt ställe att öva på, gärna tillsammans med grodmän från specialstyrkor.
  Militärhistoriskt kan naturligtvis undersökning av ”spökraketer” eller ”fantomubåtar” vara intressant. Aktiviteter som är hemliga och ser märkliga ut för en ovan betraktare innebär dock att kunskap finns om objekten men den är inte allmän. Det är väl tveksamt att beteckna fenomenen som UFOs och hela saken med ”spökraketer” och även ”fantomubåtar” andas en okunnighet beträffande militära aktiviteter i landet.
  Vänliga hälsningar
  Sven Jacobsson

 2. Hej Sven. Jag tycker också att militära aktiviteter kan ligga bakom ett flertal ufoobservationer. Militära aktiviteter är ju som bekant ofta ”hemliga” i den bemärkelsen att man inte behöver upplysa allmänheten om allt man tar sig till. Att NATO eller västmakterna har en lång samarbetshistoria med Sverige tyder mycket på och vi lär bli klokare på det ju fler historiker som vågar gräva i det. Det svåra är dock att utreda ufoobservationer som kan vara militära eftersom det inte så lätt att få tag på uppgifter. /Mvh Anders Berglund

Kommentarsfunktionen är stängd.