1000 Exoplaneter

explaneter

Den mänskliga kreativiteten och fantasin har sedan länge fyllt vår galax Vintergatan med planeter och liv. Inom genren science fiction frodas alla möjliga världar och ofta knyts de samman av fantastiska teknologiska farkoster. Skeppet Enterprise i tv-serien Star Trek är en av de mest kända rymdskepp från populärkulturen som möjliggör resor solsystem emellan. Teknologiskt sett är Enterprise en dröm som många hoppas blir verklighet.

En verklighet idag är dock förekomsten av planeter. Länge var det absolut ingen vild gissning att det fanns andra planeter eftersom stjärnorna, eller solarna om man så vill, är så jädrans många. Den vetenskapliga efterforskningen startade på mitten av 1800-talet och på 1990-talet bekräftades de första upptäckta planeterna. Dessa planeter kallas för exoplaneter, eller extrasolära planeter.

För någon vecka sedan presenterades färska siffror i astronomernas planetjakt. Numera överstiger upptäckta exoplaneter 1000 stycken. Av dessa beräknas 12 stycken hysa de förhållanden där liv kanske kan uppstå. Eller har uppstått, för vem vet egentligen? Det är nog en dröm för många astronomer. Att finna en annan ”jord”. En jordlik planet med liknande sammansättning som kretsar kring en sol i rätt läge och avstånd.

Potentiella ”jordklot” ska ligga inom en zon, i förhållande till sin stjärna, som möjliggör att liv kan uppstå. Alltså inte för nära stjärnan – för varmt! – och inte för långt bort – för kallt! Den tänkta planeten bör inte heller vara för liten, eller för stor. Eftersom vi endast känner vår egen jordglob söker vi en liknande. En perfekt matchning.

Det är intressant att följa jakten på planeter i andra solsystem. Upptäckterna görs oftast indirekt. Man mäter den gravitationella påverkan planeten har på sin moderstjärna. Speciellt med högupplöst spektroskopi. Det är metoder som studera spektra. En teknologi som givit resultat och som blir mer populär att syssla med. Överhuvudtaget verkar det mångvetenskapliga ämnet astrobiologi – där sökandet efter exoplaneter ingår – gå en ljus framtid till mötes.

Det finns en lång lista med alla exoplaneter som hittills upptäckts att studera. Katalogen ligger på The Extrasolar Planets Encyclopedia

Det är en lista som bara blir längre.

Annonser

One comment

 1. Hej Anders!
  Kul att du läser Tim Goods nya bok. Den står även hemma i en av mina många bokhyllor. I boken finns ett foto av en mycket lång man som påstås vara 3.06 m i strumplästen.
  Detta foto publicerades första gången i boken Mass Contacts och handlar om de italienska ufo kontakterna som pågått där sedan 70 talet.
  Mig veterligen finns ingen nu levande människa som är över 3 meter.
  Mannen ser verkligen mycket lång ut och man kan på nätet läsa hur man räknat ut mannens längd.
  Hoppas du eller någon annan skriver en recension av Goods nya bok i nästa nummer av UFO Aktuellt.
  Jag anser att detta är Goods bästa bok.

Kommentarer inaktiverade.