Mycket har skrivits

alien book

Igår botaniserade jag bland böcker som är möjliga att låna genom AFU. Arkivet För UFO-forskning ligger i Norrköping och växer ständigt så det knackar. Donationer och insamlat material från alla världens hörn letar sig till arkivet, som är världens största när det gäller ufos och sällsamma fenomen. Det är fantastiskt att arkivet ligger där det gör, så nära, och att det även fungerar som UFO-Sveriges arkiv. Där skulle man kunna vandra i veckor och bläddra runt. Det är en sannerligen en skatt att ta tillvara på.

Genom en donation till arkivet går det att låna vissa böcker hem per post. Böcker som finns i flera exemplar, och här är den aktuella listan för eventuellt intresserade.

Mycket har skrivits om ufos, sällsamma fenomen och anomalier, och mer produceras hela tiden. Det är omöjligt att hinna läsa allt. Ibland undrar jag om det verkligen går att vända ut och in på ufo-fenomenet ännu en gång, men kommer så ihåg att de flesta böcker om ufos, egentligen handlar om utomjordingar. Tefaten är ständigt på det populärkulturella modet och det är väl sådant som säljer, inte minst biobiljetter.

Tanken att utomjordingarna redan är här, fascinerar mig. Sedan länge intresserad av vad människor tänkt och tyckt genom traditioner, kulturer och historien, har jag gått högskolekurser i idé-historia för att lära mig mera. Mytologi, kosmologi, filosofi och astronomi, från gamla tider och framåt, är genomsyrade av tankegods över andra världar och ”verkligheter”. Människans imaginära förmåga synes outtömlig.

Utomjordingarna var faktiskt redan påtänkta på de gamla grekernas tid. Några av deras filosofer började fylla den antika himlen med bebodda världar. Idag är det trångt däruppe och ändå har människan knappt sett något med egna ögon. Vi har varit på Månen och letar vatten med fjärrstyrda medel på Mars. Att färdas längre tar tid och livet, som vi känner det, är smått och skört. Men i fantasin kan vi färdas hur långt vi vill.

Idéerna som finns inom oss kräver svar vi kanske aldrig får reda på. Men frågorna och spekulationerna går i alla fall att sätta på pränt och begrunda. Och tänka är vi bra på. Det är med den förmågan vi klär universum i våra färger och formar vår förståelse.

Jag misstänker dock att ett svar på varför utomjordingarna redan finns här i vår mytologi, är att vi människor inte gillar tanken på att vara ensammast i universum. Vi vill ha grannar vars fönster vi kan se in genom.

Annonser

3 comments

 1. jo nog är de här.Men vilket kaos skulle det inte bli om regeringar skulle säga på tex tv att de vet att utomjordingar är bland oss!!Det kanske skulle ställa till kollektiva självmord?att folk hamnar på psyket?Jag menar…kanske inte alla klarar att få veta?

 2. Tron på utomjordingar ibland oss har redan skördat liv. I mars 1997 tog 39 medlemmar i sekten Heaven’s Gate livet av sig genom att dricka en dödlig drink bestående av bland annat vodka, etanol och det narkotikaklassade sömnmedlet pentobarbital. De trodde att ett ”rymdskepp” var på väg bakom kometen Hale-Bopp som då syntes på himlen. Skeppet skulle hämta hem dem till ett ”kungadöme” någonstans i universum och kometen tolkades som ett slags ”tecken” på att så var fallet och att det var dags.

  Skulle mot all förmodan regeringar upplysa oss om annat liv i universum, så är det troligast att det skulle gälla upptäckten av mikroorganismer på en annan himlakropp i vårt solsystem. En sådan upptäckt skapar nog inte kaos hos allmänheten, utan en mer allmän upphetsning i diskussioner kring livets byggstenar och grund. Frågan om mer komplext liv ”därute” skulle vid det fallet få en uppsving. Det är nog det vi har att se framemot, både när det gäller utomjordiskt liv och intelligens.

 3. Ja den officiella bilden är sådan att vi är ensamma i universum tills vi får ovedersägliga bevis på att det finns civiliserat liv därute.
  Ett sådant bevis skulle kunna vara intelligenta signaler som SETI mottagit. Redan 1960 började Frank Drake med Project Ozma men lades ned ganska omgående i början av 60 talet.
  En signal mottogs 1977 i Ohio som kallas för Wow signalen.
  Den är hittils oförklarad.
  1946 hade Gösta Carlsson en närkontakt i Ängelhomstrakten med en tefatsbesättning så om han talade sanning är vi kanske inte ensamma ändå!

Kommentarer inaktiverade.