Uforapporter längs östkusten

bolid

Att undersöka ufo-rapporter ger en kunskap om vad som kan tolkas som ett genuint ufo-fenomen. Med genuint menar jag då en ufo-observation som efter att ha undersökts trotsar alla möjliga naturliga förklaringar som finns därute. Och eftersom det finns så många naturliga förklaringar till de flesta intresseväckande ljusprickar man kan få syn på himlen, så är det sällan man stöter på genuina ufo-observationer. Två ufo-rapporter som jag funderat kring den senaste veckan och som jag anser är tolkningar av naturliga fenomen, skedde under våren längs Sveriges östkust.

I Grisslehamn såg tre personer samtidigt ett vitt klot i ansenlig storlek som i hög hastighet korsade himlen. De hörde inget ljud och tyckte att klotet befann sig på lägre nivå än de små molntussar som kunde ses på den arla och klara morgonhimlen. En kontroll av områdets flygradar gav inget. Man observerade klotet under någon sekund.

Det andra fallet kommer från Öland i solnedgången. Det är tidig maj och fyra personer observerar blinkande klot i olika storlekar längs horisonten. Kloten tycktes ljusblå och efter att ha kommit och gått – tänts och släckts – under femton minuter försvinner de för gott. Man ser dem först genom glas, men kontrollerar att det inte är reflexer eller blindfläckar från solen genom att bege sig ut i den sköna sommarkvällen.

Rapporten från Grisslehamn, är jag övertygad om, handlar om en bolid. En bolid är en extra ljusstark meteor som oftast brinner upp i jordens atmosfär. Den går upp i rök och skapar ett eldklot att förundras över, om man har turen att se upp just då. Händelseförloppet är oftast över på någon sekund.

Vad som blinkade på Öland tål dock att tänkas på lite mera. Att lägga den rapporten till handlingarna, utan att först vara tämligen säker på vad det kan ha varit, är inte särskilt snyggt. Erfarenheten, och likheten med otaliga tidigare ufo-rapporter, tyder dock på att det mycket väl kan handla om blinkande flygplansljus i fjärran. Och eftersom detta fall är ganska färskt inkommet till mig, låter jag det jäsa ett tag till.

Annonser