Drönare på G

Image

Som ufolog gäller det att ha koll på vad som kan tänkas flyga däruppe på himlarna. För vad än som flygs, kan det och blir det, alltsomoftast misstolkat av observatörer på marken. Mången mystiskt ufo har denna enkla lösning. Det gäller bara att komma på exakt vad som flög förbi just då. Inte lätta nötter att knäcka när dagarna gått och vindarna växlat. Och det finns mycket flygande och svävande att välja på.

Till exempel: Under första världskriget designade engelsmannen och professorn Archibald Low, ett litet obemannat flygplan i trä och konservburk. En slags ”flygande torped” som fullastad med explosiva doningar – var det i alla fall meningen – skulle fjärrstyras in i tyska Zeppelinare under deras bombräder över södra England. Testflygningarna gick dock åt skogen och när kriget tog slut, behövdes inte professorns tjänster längre. Men idén och konceptet fanns där för generaler och vapeningenjörer att göra fulländat. Och mellan världskrigen och genom det kalla, vidareutvecklades och förfinades drömmen om en ”flygande torped”.

Nuförtiden kallas dessa obemannade flygande föremål i folkmun för drönare. Ännu en okänd syn på svenska breddgrader, men imorgon är framtiden redan här. Som så mycket annat öppnar sig en världsmarknad och miljardindustri när västvärldens militärindustriella makter släpper på hemlighetsmakeri och presenterar sina teknologiska vinningar. Drönare som vapen och terroristbekämpare var ett första steg för den ”flygande torpeden”, det kommer ingalunda bli det sista.

Drönare kommer numera i alla former och färger, och de är lika flitiga som bin. Marknaden för civila drönare ligger så vidöppen att det finns inte nog med idéer till vad de kan användas till. En kort googlesurf ger myriader visioner, lika ljusa som ödesmättade.

Vad kan till exempel hända när vem som helst kan inhandla en UAV (Unmanned Aerial Vehicle) och släppa lös i högan sky? En allsköns kundklientel – hela skalan ner, från myndigheter och privata företag till kriminella och diktatoriska envåldshärskare – ser bland annat drönarnas övervakningselement som kommande årtiondes julklapp.

Ja hur kommer himlarna se ut när väl drönarna blivit en del av samhället? När drönare också står för transporter och civila uppgifter i allmänhetens tjänst? Det kan man fundera på. Och för oss ufologer blir det väl tvunget! Det står nog inte på förrän drönare börjar utmana ufoballongerna som vårt värsta gissel att sålla ufos från agnarna.

Annonser

One comment

Kommentarer inaktiverade.