Mirage Men blir dokumentärfilm

I UFO-Aktuellt nr 1 2011, fanns min recension av Mark Pilkington’s bok Mirage Men – A Journey in Disinformation, Paranioa and UFOs att läsa. För er som missat vad denna intressanta bok handlar om, så var det så här jag skrev:

Mark Pilkington är en brittisk journalist som bland annat skriver för tidskriften Fortean Times. I sin nya bok Mirage Men redogör han för hur ufofenomenet används av amerikanska underrättelsetjänster som rökridåer för spionage, psykologisk krigsföring och topphemlig krigsteknologi. Nyckelordet i detta sammanhang är desinformation och Pilkington beskriver hur desinformation används som ett enkelt, billigt och mycket effektivt sätt att dölja sanningen för den amerikanska allmänheten. Nu talar jag inte om en mörkläggning av en eventuell utomjordisk närvaro utan mer om att skydda ännu hemligstämplade flygfarkoster och andra projekt som utvecklats och utvecklas av den amerikanska militären.

Tillsammans med filmaren och cirkelskaparen John Lundberg bestämmer sig Pilkington i början av sin berättelse för att försöka få till en intervju med den amerikanska underrättelseagenten Richard C. Doty – en i ufosammanhang mycket välkänd men ändå diffus figur. Doty har arbetat för AFOSI (Air Force Office of Special Investigation) och har genom åren varit inblandad i många av ufodebattens mer kontroversiella ämnen. Bland annat låg Doty bakom skrönorna om en utomjordisk bas i Ducle, New Mexico, samt de ökända MJ12-dokumenten. Doty gav information och ”topphemliga” dokument till ufologen Bill Moore som senare kände sig tvingad att gå ut offentligt och erkänna att han gått underrättelsetjänstens ärenden. Moore skrev kända böcker om Roswell och Philadelphia-experimentet med uppgifterna han fått från Doty och efter att ha läst om hans samröre med ”hägringsmannen” måste man ta allt Moore hävdat om utomjordingar och ufo med en rejäl nypa salt.

Som bokens underrubrik  beskriver är läsningen verkligen en resa genom desinformation och paranoia. Pilkington och Lundberg åker till USA och får på en ufokonferens i Laughlin, Nevada, tillfälle att lära känna och intervjua Doty. Deras sätt att ta till sig vad Doty avslöjar är ett välkommet avbrott till det mesta som publicerats inom ufolitteraturen. Istället för att ta Dotys historier på fullaste allvar försöker Pilkington ringa in hans mer dolda motiv och ambitioner. Det är för oss alla en nyttig resa rakt in i en värld där lögner om utomjordiska farkoster används för att dölja provflygningar av experimentella stridsflyg. Samtidigt är det en värld där det kan vara mycket svårt att urskilja vad som är bluff och vad som verkligen är sant. Särskilt när Doty själv börjar antyda att den desinformation han prånglat ut genom åren faktiskt kan ha ett mer kosmiskt ursprung än vad han själv trott.

Mirage Men är en spännande och välskriven bok. Det är en blandning av avslöjande redogörelser av kända ufofall och en dagbok som beskriver Pilkingtons ambition att klä av en av männen bakom illusionerna.

Som en slags fortsättning på Mirage Men kommer senare i år en dokumentärfilm om ämnet. Pilkington postade en första trailer till filmen på sin blogg tidigare i april. Dokumentären verkar bli minst lika intressant att se som boken var att läsa.

Mer info på http://www.miragemen.com/

Annonser