Snärjda i de flygande tefatens garn

Denna blogg har legat lågt ett tag, men nu känns det som om vindarna vänder. För utanför fönstren går vinter trögflytande mot vår och inspirationen att skriva och klura på ufofenomenet, börjar åter flöda till hjärnsubstansen. 

Jag konstaterar att det finns mycket skrivet om ufos, paranormala fenomen och andra forteanska ting, och i min bokhylla trängs ufolitteraturen med allt det andra. Böcker om religion, filosofi, antropologi, naturvetenskap, idéhistoria, folktro och psykologi, utgör bara lite av den kunskap som, till stor mån, kan förklara varför vi människor gärna tolkar egendomliga flygande föremål, eller ufos, som flygande tefat [dvs rymdskepp] från andra världar. 

Som ufolog bör man veta lite om mycket. Det hjälper när man i ufosammanhang stöter på tankar och idéer om en fenomenvärld som faktiskt har en historia man kan följa. Enkelt uttryckt: idag ser man utomjordingar och bigfoots; igår såg man änglar, troll och satyrer. 

Men det är inte så att man vet vad man ser, för tolkningen människan gör, är färgad av vår kollektiva kunskap och okunskap om hur världen och naturen omkring oss beter. Och inte minst den kollektiva populärkulturen från väst har de senaste 70 – 80 åren gjort sitt för att pränta in lösningen på ufofenomenet. Det har gjort att likhetstecken satts mellan ufos och utomjordingar. Att ufos är utomjordingar är dock inte ett egentligt svar på fenomenets gåta. Faktum är att det inte alls är ett svar utan endast en teori bland flera, men som bretts ut som ett tjockt, beroendeframkallande, skimmer över hela ufodebatten. Och som döljer mer än avslöjar. 

För ett gåtfullt och kameleontliknade fenomen som ufofenomenet uppvisar, hjälper det inte att lösningen på gåtan redan har ett facit. Man kommer inte närmare fenomenets kärna med att konstatera att det nog är utomjordingar som är här. Och det gör absolut inte att utomjordingarna landar med sina fordon framför FN-skrapan eller på någon annan offentlig plats, redo att äntligen komma till skott. 

När jag bläddrar i bokhyllans böcker får jag många ufologers synpunkter och åsikter till bords. Däri finns idéer och teorier som kämpar med att få lika mycket uppmärksamhet som tesen om utomjordingarna fått. Men även om det finns andra sätt att tänka och spekulera så räcker det inte mot världsrymdens lockelse. Gemensamt för allas resonemang är avsaknaden av egentliga bevis och forskning. Visserligen kan man ju alltid intellektuellt argumentera för sin sak, men det hjälper föga om man inte kan backa upp det med de substanstiva bevis vetenskapen kräver. 

Så ska man nöja sig där och acceptera sig besegrad? Ska man godta att ufos är utomjordiska rymdskepp, vänta och hoppas att en dag få bekräftelsen? 

Jag tycker inte det. Det finns mycket som talar för att ufofenomenet är mer komplicerat än så och att bakom utomjordingarnas anonyma masker finns andra, minst lika intressanta misstänkta. Det är antagligen det som gör det så intressant att forska kring ufofenomenet på alla plan man kan tänka sig. Ufofenomenet satt i sammanhang med religiösa, filosofiska, naturvetenskapliga, ockulta, politiska och psykologiska funderingar öppnar vägar till flera andra svar, som i sig själva, utgör delar av en större fenomenvärld. En värld där det som idag ses som fantastiskt och oförklarligt, inte är det i morgon.

Det är om detta jag kommer att skriva om här i bloggen framöver, när jag inte är ute för UFO-Sveriges räkning och intervjuar de personer som råkat få syn på något på himlen som ter sig, så vitt vi vet just nu, utomvärldsligt och obegripligt.

Annonser

2 comments

  1. Mycket bra skrivet! Just detta att ämnet är så tänjbart gör det så njutbart för mig. Och enligt min åsikt ingen skarp gräns mellan att UFO-upptäckterna t.ex. skulle vara av interdimesionellt ursprung, eller om det handlar om andra planeter – för vad är egentligen den stora skllnaden? Bara för att våra sinnen uppfattar olika saker av nåt som kan karaktäriseras som övernaturligt, betyder inte att det måste finnas EN enda förklaring. Möjligheternas horisont är helt enkelt oändlig när det gäller detta! Det är nästan som om det vore tråkigt om man fick reda på vad det verkligen är. Men å andra sidan också fantastiskt naturligtvis.

    Enbart möjligheten att diskutera allt detta är underbart!

  2. Tack för de fina orden 🙂 Det är kul att man får respons på det man skrivit. Håller med dig i det du skriver. Ufofenomenet öppnar dörrar till fantastiska aspekter när det kommer till att söka förstå människans sinnesupplevelser och verklighetsuppfattningar. Jag brukar säga att ingenting är omöjligt, bara mer eller mindre svårt, och tycker det stämmer in på vår strävan efter att förstå universum. Vi har hitills bara skrapat lite på ytan på allt vad som försigår mellan makro och mikrokosmos, och inte minst ufofenomenet, avslöjar att horisonten är större än vad vetenskapen vågar tro.

Kommentarer inaktiverade.