Kina tar plats i ufokonspirationerna

Som jag skrev i förra blogginlägget har satellitbilder från Google Maps uppmärksammat en rad egendomliga strukturer i Kina. I en av de mest avlägsna landsändarna av landet har olika konstruktioner som liknar flygfält, flygbaser och högspänningsanläggningar avslöjats för den bredare allmänheten. Och det är väl precis vad det är, även om många ufositer och ufoentusiaster på nätet försökt sig på att dra luddiga paralleller mellan de hemliga anläggningarna och en eventuell utomjordisk närvaro på jorden. 

Några exempel på vad Kina har haft för sig i smyg:

Spekulationerna kring vad kineserna byggt ute i Gobiöknen är flera. Att det har att göra med militära installationer är den mest logiska gissningen. Det grundar jag på att det redan finns installationer i området som kan kopplas till Kinas pågående rymdprojekt och projektet som gav Kina kärnvapen. Och de som vill dra in ufofenomenet in i bilden måste således ignorera detta faktum innan man gör sina tolkningar. Att nedanstående bild kan ha något med en eventuell närvaro av utomjordingar här på jorden att göra är för mig önsketänkande. Det finns ju inte ett ufo, eller ens en suddig reflex, på satellitbilderna, så långt ögat kan nå.

Troligtvis har gissningsleken kring ufofenomenet och Google Maps-bilderna över Kina med alla de rykten och historier som omgärdar ufofenomenets mer konspiratoriska element att göra. Rykten som hävdar att individer inom det amerikanska militärkomplexet besitter svaren på frågan var alla ufos kommer ifrån. Dvs att rymdfarkoster från utomjordiska civilisationer kraschlandat på jorden och tatts om hand av diverse skuggregeringar och diffusa underättelsetjänster, utan att man tänkt informera allmänheten. Ett exempel är den beryktade Roswell-kraschen.

Att de flesta militära anläggningar världen över är inhägnade, bevakade och vanligtvis off-limit för vanligt folk och nyfikna ufologer, hjälper till viss del att skapa alla dessa rykten kring militären och ufos. Och hemliga installationer som inte syns på vanliga kartor har ännu större dragningskraft på fantasin. Det visar inte minst satellitbilderna Google Maps laddat ner.

Det amerikanska exemplet Area 51, en topphemlig militärbas i Nevadaöknen nordväst om Las Vegas, har länge varit en plats där ufos setts lysa upp natthimlen. På senare år har internetrykten börjat tala om en liknande militärbas någonstans i Kina. Och precis som sin amerikanska motsvarighet spekulerar man att där provflyger Kinas militär för närvarande utomjordisk teknologi. Tänker man efter lite så är det precis samma legendbildning, med samma tema, som egentligen bara bytt kontinent.

Kanske kan jag här passa på att notera en kommande ufologisk trend. Jag tror nämligen att i takt med att USA tappar makt över världsekonomin, och samtidigt sjunker i sin status som världspolis, att även fler ufologiska rykten börjar sippra över Stilla Havet. Till Kina och den världsmakt politiska bedömare där ser växa fram.

Kanske kommer Kina att så småningom mer och mer ta över USA:s roll i de stora ufokonspirationerna. Med tanke på att Kina är ett slutet land med mindre demokratiska instutioner än USA kan jag också tänka mig att ufokonspirationerna får en rejäl skjuts. Ett mer slutet land betyder mindre öppenhet och mer vilda spekulationer kring ufos. Med tanke på att Kina planerar att skicka iväg sina egna astronauter ut i rymden kan man nog också våga sig på spekulationen att de kommer att stöta på ufos i rymden. Precis som NASA gjort under sina apollofärder till månen tur och retur. Om ett par decennium kanske det är kinesiska tajkonautbilder man analyserar för att se om några ufos fastnat därpå? Att NASA’s ufobilder förklarats som misstolkningar av damm, ispartiklar och allehanda ljusreflexer hindrar inte fåtölj-astronauter, därhemma framför datorn, att se utomjordingar – där inga fanns.

Det faktum att militärmakten, sedan ufofenomenet fick världsstatus i slutet av 1940-talet, intresserat sig för ufofrågan och lagt ner resurer och mankraft på att undersöka fenomenet är kanske det allra största svaret till varför man gärna vill dra in ufos i alla möjliga militära konstigheter. Men att militären intresserar sig för flygrummet över ens territorium är ju självklart.

Under 50-talet i Amerika var det ryssarna man var orolig för. Att de utvecklat nya flygfarkoster som kunde gäcka amerikanska stridsplan var en oro som man egentligen aldrig riktigt släppt. En oro som möjliggjorde ofantliga summor för utvecklingen av egna exotiska flygfän för det framtida slagsfältet. Många av de ufos man sett ovan Area 51 kan därmed tänkas vara militära flygfarkoster, dock med ovanlig design och teknik. Att tekniken bakom flygkonstruktionerna härrör från kraschade tefat är således en alldeles för ivrig tanke.

Men vad är det då som ser ut som ett virrvarr av sneda och kantiga landningsbanor i den kinesiska terrängen?

Jonathon Hill, forskningstekniker och planerare vid Mars Space Flight Facility på Universitetet Arizona State, har nu gett sin syn på vad några av Google Maps-bilderna föreställer. Hill är med och opererar de kameror som används under NASA’s olika forskningsuppdrag på Mars. Han har även att göra med tolkning av de bilder som satelliter och marsmobiler sänder tillbaka till jorden från Mars yta. Vad tror då han? Jo, Hill tolkar bilderna från Gobiöknen som kalibreringsmönster för kinesiska spionsatelliter.

Att kalibrera satelliter är inget nytt påfund. På bilden ovan ses ett vitt kors i Arizonas öken, som under 60-talet användes av de amerikanska Corona-satelliterna. Det var spionsatelliter för CIA som övervakade Sovjet och Kina under Kalla Krigets glansdagar. För att orientera satelliterna rätt däruppe behövs visst mål på jorden som man använder för att korrigera koordinater och styrsystem. Jag vet inte mer än så, men att spionsatelliterna är en slags hemliga spioner, förklarar i varje fall varför Kina inte kommer att ge någon officiell förklaring på om kalibreringsteorin är rätt.

Alla bilder från Google Maps. Koordinater att utgå ifrån:  40.452107,93.742118

Annonser