Närkontakt över Devils Tower

Det var länge sedan sist, så en regnig afton såg jag om Steven Spielberg’s sci-fi film Närkontakt av tredje graden (Close encounters of the third kind). Filmen från 1977 är numera en klassiker och de flesta cineaster och ufointresserade har väl sett eller hört talas om den. I filmen berättas historien om hur utomjordingar förbereder mänskligheten inför en första officiell och diplomatisk kontakt. Det är en välgjord och spännande film som innehåller en hel del ufologiskt godis. En av filmens karaktärer, Claude Lacombe, är baserad på ufologen Jacques Vallee och en annan känd ufolog, Dr J. Allen Hynek, gör en så kallad cameo och spelar sig själv, i en kort glimt.

En sätt för utomjordingarna att påkalla människornas uppmärksamhet och förklara exakt var dom tänker landa sitt gigantiska moderskepp är att vid en närkontakt plantera ett meddelande i ens medvetande. Richard Dreyfuss karaktär, Roy, är en av dem som mottar utomjordingarnas telepatiska förmaning. Oförmögen att skaka av sig känslan han får när ett ufo svävat över hans bil, blir han som besatt av att försöka återskapa symbolen som hemsöker hans medvetande. Till slut, när Roy byggt en replika av ett berg med jord, stenar och buskar från trädgården i sitt vardagsrum gör han kopplingen som så småningom mynnar ut i filmens slutscen: en storslagen kulturell och fredlig kontakt mellan människa och utomjording.

Devils Tower i Wyoming. 

Berget, dit Roy med mycket möda tar sig, heter Devils Tower och ligger i Wyoming. För urinvånarna i USA är berget en helig plats och har varit så sedan urminnes tider. Många legender kretsar kring Devils Tower och förklarar hur det fått sitt karismatiska utseende. En legend, känd från bland annat indianfolken Kiowa, Crow, Cheyenne och Sioux, berättar om sju flickor som en dag lekte i skogen. En björn vädrade byte och började jaga dem. Flickorna sprang för livet och klättrade upp på ett litet klippblock för att försöka komma undan. En av flickorna bad till den stora Anden att rädda dem och plötsligt började klippan att gro. Flickorna lyftes högre och högre upp och klippan växte till ett berg. Stentornet sköt ända upp till himlen och flickorna blev de sju stjärnor som utgör huvudstjärnorna i stjärnhopen Plejaderna.

Björnen från indianlegenden försöker lägga an klorna på sju flickor.

En berömd scen i Närkontakt av tredje graden är när Roy ska äta potatismos. Han tar många skopor och med händerna börjar han forma mosmassan på fatet till Devils Tower. Med en gaffel gör han skåror i mosberget, samma skåror som legenden förklarar att björnen klöste fram när han försökte nå flickorna. Ett poetiskt sätt att förklara de fåror som vetenskapen på ett mer analytiskt och torrare sätt beskriver som resultatet av ett vulkanutbrott och många århundadens erosion.

Varför Steven Spielberg valde ut Devils Tower till huvudrollen i sin film vet jag inte, men till berget hör många historier om folk som där sett mystiska ljusfenomen och ufos. Det finns faktiskt en gammal bild över berget som tycks visa ett ufo. Man ser ”ufot” högst uppe i vänstra hörnet som en grå massa på det svartvita fotot. Det krävs en rejäl dos övertygelse för att inte tvivla på vad det är man egentligen ser. Troligtvis är den grå massan en missbildning vid bildens framkallning, kanske till och med en reflex, men som ufobild är den ganska värdelös.

Ufot över Devils Tower.

Devils Tower har en säregen form, något som Spielberg tog tillvara på i sin film. Bergets utseende spelar i filmen stor roll som landmärke för både de ”kallade” människorna och de som ”kallar”, dvs utomjordingarna. Att berget fått namnet Devils Tower säger väl allt om den mystiska aura som fanns där långt innan Spielberg ens kom att tänka på att göra sin berömda film. Devils Tower, från kristendomens största nemesis djävulen, är även ett relativt nytt namn på berget. Urinvånarna kallade berget för Mateo Tepec eller Bear Lodge.

Det är lite lustigt att Devils Tower långt före Spielbergs film hade en mytisk kontakt med stjärnorna. Legenden om de sju flickorna talar ju om att flickorna genom den store Anden färdades från bergets topp upp till Plejaderna. Spielberg i sin tur gjorde en omvänd tolkning av myten där stjärnorna (eller ufos) färdas från universum och landar på Devils Tower. Det är fascinerande när man tänker efter. En modern historieberättare blickar upp mot samma stjärnor som legendens och samma längtan efter en bro mellan himmel och jord uppstår.

Närkontakt av tredje graden är en film som bygger på ufofenomenets många olika teorier och myter.  Som bra science-fiction bör göra är filmen en lek mellan fiction och realitet, mellan verklighet och möjlighet. I nästa blogginlägg kommer jag att fortsätta försöka bena ut vad filmens fiction betytt för ufofenomenet och dess många olika tolkningar av vad som är fantastiskt och ganska otroligt.

Annonser

5 comments

  1. Mycket bra och tänkvärda funderingar om filmen ”Närkontakt av tredje graden” och Devils tower.

  2. Hur många var kvinnorna som åkte i väg respektive kom hem i Spielbergs film?

  3. I filmen Närkontakt av Tredje Graden så åkte de iväg med utomjordingarna och där slutade filmen. Så vitt jag kan se är två av de utvalda kvinnor.
    Förresten kan man se hela Spielbergs film gratis på Youtube.com, utan avbrott.

  4. ”Tio män och två kvinnor fick vänta någonstans på Area 51 när Ebens landade igen. De gick ombord på farkosten och resan till Ebens hemplanet påbörjades.” Kan man läsa på Projekt Serpo Nästa inslag. Utspelar sig händelsen i Spielbergs film 1964? då han visar två kvinnor som reser iväg: Detta var bara en fundering… Han kanske har läst på bra.

Kommentarer inaktiverade.