Korset i Röjden

För två veckor sedan tog jag och min älskade Amanda vår volvo ut på en rejäl tur. Vi tog en dagstur genom norra Värmland – från Arvika ända upp till Finnskogarna och fram och tillbaka över den norska gränsen. Vi var ute och reka inför kommande fältundersökningar och passade på att få en överblick över de blånade bergen och det grönskande skogslandskapet. När vi ändå var i närheten tog vi och avrundade rundturen med att stanna till i finnmarksbyn Röjden, där ett visst kors lockade mitt intresse.

Korset i Röjden är inhägnat för att skydda det från trampande fötter.

Korset i Röjden, eller korset i Mikkola som det ibland också kallas, består av två fördjupningar i marken som skär varandra och bildar ett kors. Korset är knappt två meter på längden, nästan lika brett och fördjupningarna är cirka fem centimeter djupa. Röjdenkorset är en känd turistattraktion i området. Enligt turistmystiken som förklarar korsets historia och legend ska det inte växa någonting runt det på marken eller i dess omedelbara närhet. Trots att korset ligger alldeles intill skogsgränsen ska mossa, gräs och ris alltså inte kunna ta rot för att jorden där ska sakna näring. Gissa om jag blev besviken när jag fick se att det bara var en rejäl skröna.

Ser ni korset i marken? Enligt folktron ska ingenting kunna växa i markens urgröpningar.

Enligt lokal folktro ska korset i Röjden blivit upptäckt av ”Söstugubben” på mitten av 1800-talet. Han var där och slog med lie då han för första gången uppmärksammade korsformationen på marken. Bara det att han slog med lie motsäger den ”officiella” hållningen att där växer ingenting. Och mycket riktigt. När jag och Amanda besöker det numera inhägnade fornminnet, så möts vi av ett igenväxt kors. Gräset gör det så svårt att urskilja ett kors i marken att jag börjar undra varför man överhuvudtaget fått för sig att korsformationen är något som helst utöver det vanliga. Urgröpningar i marken finns det hundratusentals av i varje litet skogsområde och det kallas natur. Inget mystiskt med det!

Vem har då påtat i marken vid Röjden? Varför finns här ett kors om vi leker med tanken på att den är skapt av människor? I bygden talas det om att det en gång ska ha legat en grav där korset nu ligger eller att det ligger en nedgrävd skatt där. Finnarna som en gång slog sig ned i norra Värmlands skogsdjup hade lång väg att traska till kyrkan. Om vintern, när tjälen och snön låg djup, lade man sina döda anhöriga på speciella platser i väntan på våren då man kunde bege sig de fyra milen till närmsta kyrka och första bästa begravningsceremoni. Eller gjorde man det? I folkskildringar berättas det vidare att man fyllde kistorna med sten när man närmade sig kyrkan, eftersom man tyckte det var tungt och onödigt att bära ett lik så långt. Istället var den döde redan jordlagd enligt skogsfinnarnas egna religiösa seder och ritualer. Stämmer dessa skildringar är det väl inte helt otänkbart att det faktiskt finns en grav där korset idag ligger. Kan korset i Röjden i så fall utmärka en finnskogskyrkogård?

Närbild på korset i Röjden.

Oavsett vad är i alla fall korset i Röjden ingen ”mystisk” plats där egendomliga energier härjar och tar död på växtligheten. Tillväxten är numera god och röjer ingen upp där snart kommer det vara än svårare att få syn på korset i framtiden. Om finnarna berättas att de hade god hand med ockulta krafter och dess trollkarlar var vida kända maktutövare. Kanske är Röjdenkorsets mystik ett minnesfragment från dessa dagar då man var helt övertygade om att finnskogens trolldom hade kraften att ta död på skördar. Spekulationer naturligtvis men var gör man inte när man upptäcker att det man läst om och sett fram emot, på plats inte visar sig vara så fantastiskt som man föreställt sig. Jag har numera en illusion mindre.

Så här glad blev jag när jag insåg att korset i Röjden var betydligt mindre ”mystiskt” än vad jag fått för mig.

Annonser

2 comments

Kommentarer inaktiverade.