Ett närkontaktsfall från Sydafrika år 1951

Jag har precis börjat läsa en intressant bok skriven av Cynthia Hind. Boken, som heter UFOs over Africa, publicerades 1997 och är något så ovanlig som en bok om ufofall i Afrika. 

Hind var en engelsk ufolog som bodde i Zimbabwe under större delen av sitt liv och hon publicerade, förutom några andra böcker som satte ufofall från Afrika i centrum, bland annat nyhetsbrevet UFO Afrinews fram till sin död i augusti 2000. Vad jag förstår var Hind en mycket kunnig och grundlig ufolog som så noggrant som möjligt undersökte vad som egentligen kunde ligga bakom varje ufofall som korsade hennes väg. Bland annat knäckte hon bluffen bakom det störtade ufot i Botswana som i maj 1989 skulle ha kraschlandat i bushen där, nära gränsen till Sydafrika.

Som så mycket annat när det gäller Afrika står det sällan mer än någon notis om ufos över Afrika i västerländsk press. Men man får inte glömma bort att den afrikanska kontinenten haft och har sin beskärda del av ufo-överflygningar. Ufos är således inget strikt västerländskt fenomen som får sin näring från för mycket science fiction-filmer eller ohälsosam konspirationsnoja. Hind skriver verkligen något intressant i introduktionen till boken när hon påpekar att ufos i sanning är ett globalt fenomen som ingen kultur slipper undan: 

I Afrika är frågan om ufos ännu mer förbryllande än i de flesta länder eftersom man här stöter på många olika kulturer med många olika människor som alla reagerar annorlunda på visuella effekter.. Dessa människor exponeras inte för ufoinformation; de har ingen tv eller ens lokalradio. De kan inte läsa och om de kunde är det nästan 100% säkert att de inte finns några ufoböcker tillgängliga.

Ändå rapporterar de in egendomliga farkoster, och närkontaktsfall (ibland med varelser i silveruniformer); ljus som uppenbarar sig och försvinner på ett totalt oförklarligt sätt, och andra typiska manifestationer av ufos. Deras enda förklaring på dessa egendomliga händelser är att de kommer av ”förfädernas andar” eller deras ”förfäders spöken”.” [s.4]

I sin bok tar Hind upp flera intressanta ufofall. Jag ska fördjupa mig lite i ett av dem, nämligen ett närkontaktsfall Hind kallar ”utomjordingen och ingenjören”. Ingenjören hette Henry och bodde utanför Kapstaden i Sydafrika, nära en bergstopp som heter Du Toit’s Kloof. Det var alldeles innan julhelgen 1951 när Henry tog en tur med sin bil upp på berget för att ladda upp bilbatteriet som krånglat.

Klockan var 23.15 när Henry nådde en liten platå där han tänkte vända om och bege sig tillbaka ned för berget. När han stannade till på en vändplan överraskades han av en man som kom gående från berget till ut ur det omgivande mörkret. Mannen verkade normal och alldaglig förutom att han bar en laboratorierock som var sliten och för liten. Mannen höjde handen till en hälsning och kom fram till bilen och frågade Henry om han hade lite vatten eftersom: ”Vi behöver verkligen vatten!”

Henrys bild av mannen från ufofarkosten som verkligen behövde vatten.

Henry hade inget vatten med sig men erbjöd sig skjutsa mannen till en bäck, längre upp för berget. Bäcken låg en halv kilometer bort och under färden frågade mannen om det möjligtvis fanns någon behållare i bilen. Det hade inte Henry som dock kom ihåg att det fanns en oljekanna i bilen som kanske skulle duga. Vid bäcken hjälptes de två åt att tvätta ur oljekannan med sand innan mannen, nöjd med sitt nyfunna vatten, bad att få bli avsläppt där Henry plockat upp honom.

Mannen talade hela tiden engelska, dock med en egendomlig accent Henry inte kunde placera och när de kom tillbaka till platån märkte Henry för första gången att en stor, mörk, skepnad stod parkerad där. Det var en slags farkost som var 10 till 15 meter i längd och som stod upprätt tack vare ett par landningsställ. En stege gick från en lucka på undersidan till marken. Den öppna luckan läckte ur ett ljus från farkostens inre. Det var med viss tvekan som Henry följde mannen när denne vinkade åt honom att hänga på.

Foto över platsen där Henry fick besöka en farkost av förbryllande slag.

Inne i farkosten väntade fyra liknande män i samma laboratorierockar. En av dem låg ner och mannen som hämtat vatten förklarade att det hänt en olycka när ett av fönstren spruckit vid inträde i atmosfären. Henry passade på att studera männen och farkostens interiör närmare. Deras pannor verkade vara lite mer prominenta än vanliga människors och överlag var de feminina i formerna. Henry noterade även att de inte hade något kroppshår på ansiktet som om de aldrig behövde raka sig.

Rummet var cirkulärt med fönster hela vägen runt. Under fönstren fanns någon slags soffa som även den gick rummet runt. Rummet var i mitten stort nog för Henry att stå rätt upp och ned men han märkte att taket sluttade ned mot fönstren. Uppenbarligen högt nog för männen som Henry uppskattade från 1,5 till 1,6 meter höga. Mitt i rummet fanns åtta spakar som kom ut ur en höjning i golvet. Rummet var klart upplyst utan att Henry såg var ljuskällorna fanns. Henry, som var ingenjör, studerade spakarna med intresse.

Henry frågar vad spakarna är till för eftersom han inte kan se något slags navigationssystem. Mannen svarar att de inte har några motorer och att deras farkost drivs med anti-gravitation. Sedan följer bitar av tekniskt information ufonauter inte vanligtvis brukar tala högt om. På frågan var de kommer från pekar mannen tyst ut genom fönstren mot stjärnorna på himlen som syns genom det atmosfärhärdade glaset. 

En av de sketcher Henry gjort över farkosten mystiska teknologi.

Jag slutar Hinds redogörelse här men i boken finns ett efterföljande kapitel som visar på Hinds noggranna undersökningsmetoder. Genom att försöka bringa klarhet i Henrys egna spekulationer över vad för slags framdrivning ufot hade presenterar hon teorier och hypoteser, som vetenskapsmän Henry konsulterat haft att komma med. Man får aldrig något specifikt svar på vad den feminina mannen egentligen avslöjade, det får man sällan, men all heder åt Hind som ändå försöker nysta upp den tekniska information Henry fick med sig hem. Kanske finns det något att ta på i Henrys och Hinds spekulationer för en tekniskt lagd visionär? Eller är det som det brukar, att det ufovarelser har att säga, oftast är desinformation som leder till ytterligare frågor? 

Vilka männen var, var de kom ifrån och varför de flög omkring i en egendomlig farkost över Sydafrika någon gång i december 1951 är inte bara en i raden av obesvarade ufogåtor utan även ett teknologiskt mysterium.

Annonser

5 comments

  1. Hej 🙂 Sant är det ju i den mening att observatören säger att han varit med om det han beskriver. Cynthia Hind som undersökt fallet var en noggrann ufolog som inte svalde vilket struntprat som helst. Hon har plöjt ned många arbetstimmar på detta fall och kommit fram till att observatören var ärlig och pålitlig. Om just detta fall är en världssensation utan motstycke kan ju diskuteras, det finns hundratals ufofall som är minst lika fascinerande, men läs gärna Hinds bok ”Ufos in Africa”. I den står det mer om aktuellt ufofall samt ingenjörens egna tankar och spekulationer om vad han fick bevittna. Fallet är för övrigt fortfarande olöst.
    Mvh
    AB

  2. hej.jag betvivlar ingen som läjer sej ha sett vare sej det ena el andra.är en sann anhängare av spiriuatism å astronomi samt fd ufomedlem(var det i många år)har själv upplevt oförklariga saker av olika slag som alla i sej kan kännetecknas sensationella.frågar man däremot vetenskapen så skriker dom efter bevis,bevis,bevis å för att inte tala om hgumanisterna.mitt svar om sensation var väl lite felformulerat för här har du en som ”tror” på lite av varje.ha d bra så kanske vi hörs mer/Peter

  3. ”Hon har plöjt ned många arbetstimmar på detta fall och kommit fram till att observatören var ärlig och pålitlig. ”
    Redogör hon för hon kom fram till det?

  4. Jorå, hon skriver ganska mycket om det i boken UFOs Over Africa. Dessutom vill man gå än djupare in i just detta fall finns Cynthia Hinds arkiv numera på AFU i Norrköping. Dock har jag inte hunnit titta på hennes originalpapper än så jag vet inte hur mycket det finns i AFU om just detta kontaktfall.

Kommentarer inaktiverade.