Maja-Lisa och trollen i Fagertjäln del 3

Har haft en liten följetong här på bloggen. I boken Risberg – Byn bortom allfarvägen som min faster Inger Hedström skrivit, berättar hon om Maja-Lisa från Fagertjäln och hennes upplevelser hos trollen, en enligt uppgifterna sann historia som ska ha skett kring 1850-talet. I två inlägg – del 1 – och – del 2 – har jag redogjort för vad Maja-Lisa, hennes syster, föräldrar, släkt och vänner var med om då. Här följer en slags epilog på min lilla analys:

”Min mor talar sanning, och hon är en gudfruktig kvinna. Hennes hem var beläget i närheten av Fagertjäln. Då hon berättar om de så kallade Fagertjälntrollen, om Maja-Lisa Lundgrens upplevelser måste man, om man vill eller inte, förstå, att det finnes mycket mellan himmel och jord, som vi ej kunna förklara.”

Så ska en av tre ungdomar i trakten kring Fagertjäln sagt när de samtalade om ockulta ting och jag kan bara hålla med om att det finns mycket vi idag inte har riktigt koll på. Ett fenomen som fortsätter att gäcka oss är ufofenomenet. Trots att det forskas på allt från svarta hål till pyttesmå neutroner så får ufofenomenet inte mycket uppmärksamhet i forskarvärlden. Det hela anses vara påhitt, man har helt enkelt inbillat sig att man sett ett ufo och det finns inget med substans att sätta forskarklorna i. Att någon sett ett troll avfärdar samma naturvetenskap som vidskepelse och gammaldags folktro och därmed är den saken ur världen.

Att inse att allt mellan himmel och jord inte är förklarat behöver dock inte tas som ett tecken på att ufos eller troll finns i den bemärkelsen som vi tror att dom finns. Det kan komma en dag då vi får en bred vetenskaplig förklaring på vad ett ufo eller ett troll anses vara. Att tills dess skylla på inbillning eller hallucinationer är inget svar på en gåta, det är ett svar på en förutfattad fråga. En riktigt svar kommer när vi först förstår hur fenomenet fungerar och fram tills dess måste vi ta fenomenen på allvar. Annars missar vi poängen, den förståelse som kan leda fram till ett svar. Maja-Lisa upplevde att hon fördes bort av troll. Vi har ingen anledning att tvivla på att hon verkligen upplevde det. Men om hon upplevde det, vad är det då som orsakade den upplevelsen? Vad är det egentligen för fenomen vi har att göra med?

Det kan konstateras att de väsen människor såg och sades se för hundrafemtio år sedan idag bytt kläder. Nu talas det sällan om att någon sett ett troll eller blivit bortförd av ett troll. Numera ser man istället varelser från andra världar, varelser som kommer till oss i tekniska farkoster och som bortför människor i dessa flygande tefat. Det är lätt att se likheterna mellan folktrons skildringar och det man kan läsa i moderna böcker om ufofenomenet. Vår uppfattning av fenomenet kan således vara kopplat till vad vi människor har för kulturell kontext. I ett samhälle där tron på troll var allmänt utbrett var det då mer självklart att det var troll man såg. I ett samhälle där tron på utomjordiskt liv är allmänt utbrett är det troligt att när man ser varelser, att dom är från en annan planet.

Tänker man efter så har människan alltid haft ett svar på varifrån varelserna kommer. Det har aldrig varit på tal om att de inte existerat. Var kultur har haft ett samhälle där osynliga andar, gudar och osynliga krafter på något sätt passat in i världsbilden. Och även i vår moderna tid, efter att psyket också blivit en vetenskap, har varelserna likafullt en mening. De är nu hjärnspöken, inbillning, hallucinationer osv. Fenomenet visar således prov på en enastående förmåga på överlevnad. Kärnan i fenomenet består men kan anpassa sig till de rådande omständigheterna.

Maja-Lisa brukade ibland berätta om sina underliga upplevelser. Hon var själv övertygad om att hon var trolltagen. Så står det i min fasters bok och vi har ingen anledning till att tvivla på Maja-Lisa. För henne var det troligtvis lika verkligt som den observatör som idag råkar få syn på en egendomlig lysande tingest på natthimlen. Inte heller bör man instinktivt tvivla på upplevelsen i denna berättelse jag fiskat upp från nätet:

1962 var jag åtta år och min familj var i militären. Vi flyttade ofta och flytten från Tyskland till Wurtsmith Airforce Base i Oscoda, Michigan, förändrade mig på många sätt. Det började när jag sov. Jag blev på något sätt ”tagen” och fann mig själv på ett metallbord i ett sterilt rum. Jag var omgiven av långa, vita, varelser med stora huvuden och enorma kolsvarta ögon.

Mönstret upprepade sig många gånger. Jag kunde i förväg känna på mig när de skulle komma och jag brukade då, i panik, låsa in mig i badrummet där jag hukade mig på golvet. Allt eftersom försvann dock min skräck inför varelserna och jag började känna mig alltmer nära dem. De kommunicerade telepatiskt och en av dem blev som en fadersfigur för mig.

En viss händelse har präntats in i mitt minne och den händelsen känns fortfarande levande. Jag låg och sov när jag åter fick den där känslan av att inte vara ensam. Jag öppnade ögonen och när jag vant mig vid mörkret kunde jag se flera egendomliga varelser. De var korta, gick hukade omkring och var kraftfullt byggda. De hade en lila/blå ton. Jag beskrev dem senare som ”lila apor” men varelserna liknade mer den gängse bilden av hur ett troll ser ut än apor.

Mannen som berättar detta är en anonym amerikan och hans berättelse är publicerad på en amerikansk ufosajt. Både hans upplevelser från 1962 och Maja-Lisas upplevelse från 1800-talet visar på flera likheter. De känner båda att de blir bortförda, det sker under natten i samband med sömnen och de ser båda trollvarelser. Både mannen och Maja-Lisa har sina kulturella kontexter. Maja-Lisa bodde i ett samhälle där folktron om troll hölls levande och mannen växte upp i en samhällskultur där ufos allt som oftast ansågs vara farkoster utomjordingar åkte omkring i.

Ett troll framför dörren till sin värld. Kan naturvetenskapen ge oss ett svar till vart dörren leder? Målning av John Bauer.

Det är intressant att jämföra bådas upplevelser. Det kan få oss att förstå mer av vad de varit med om och det hjälper oss att komma närmare svaren på vad det är som får människor att se troll och utomjordingar. Allt tyder på att vi ännu inte förstår fullt ut hur verkligheten som förnimmas är uppbyggd. Vi behöver dock inte ta det som ett tecken på att vi människor har en benägenhet för inbillning eller vanetro. Någonting generar dessa upplevelser, de känns verkliga och är sannolikt det. Naturvetenskapen är vårt bästa instrument för att analysera fenomenen. Att erkänna att vi inte kan veta allt än och att det finns mer att upptäcka om vår existens är steg i rätt riktning. Det är stora steg vi tar i jakten efter svar.

Annonser

One comment

  1. Hejsan Anders,

    Ville bara nämna att jag imorse såg ett troll eller ufovarelse, beroende hur man ser på saken. Den hade gröna kläder och mörkbrun kropp och var liten.
    så att den fick plats sittande i soffan på vardagsrummet. Själv är jag lite skeptisk till händelsen, eftersom den utspelades direkt efter jag vaknade.
    Jag kan nämna att det inte är första gången jag ser en okänd varelse i grön dräkt. En kvinna som jag sett två gånger sittande i samma soffa och en kvinna som såg intresserad på några böcker, såg jag via spegeln i vardagsrummet i min lägenhet….Jag hör av mig om jag skulle bli kontaktad av någon av varelserna.

Kommentarer inaktiverade.