Möjlig ufoobservation från 1850-talets Värmland

Att ufos inte är något nytt under solen har stått klart sedan länge. Egendomliga ljusfenomen, ljusklot och till synes flygande farkoster som beter sig förbryllande och intelligent, har skymtats över hela världens alla horisonter sedan urminnes tider. Ufologen Jacques Vallee är en av dem som tagit sig tid att leta och söka upp nedtecknade och eventuella ufoobservationer ur gamla böcker, krönikor och skrifter. Spännvidden han fått fram är imponerande. Ufofenomenet har bevittnats ända sedan 5000-talet f.Kr och satt griller i huvuden på allt från romerska soldater till kinesiska kejsare. Framför allt i den nyss publicerade boken – Wonders In the Sky – han skrivit tillsammans med Chris Aubeck, kan man läsa om dessa historiska ufoobservationer.

Ufos som studieobjekt eller forskningsämne har dock en kort historia. Det var inte förrän i slutet av 1940-talet och början av 1950-talet som hobbyforskare och allmänt intresserade började skriva om fenomenet. Att ufos inte tidigare uppfattats som värt att försöka ta en närmare titt på kan förklaras med att ufofenomenet innan klumpades ihop med det vi idag kallar folktro.

Studierna bakom termen ”folktro” försöker beteckna det vanliga, enkla, arbetande människor under alla tider trott på. Oftast sätts denna tro i motsats till vad de mer bildade människor visste, som före skolväsendets ingång hade råd, tid och ork att studera det vi idag tar för självklart, tex. grundläggande baskunskaper i naturvetenskap, astronomi och allmänbildning. Nu kan man ju visserligen hävda att ufofenomenet är en modern slags folktro men frågan jag är ute efter är denna: Kan man i gamla berättelser, sägner och ärliga vittnesmål från folktrons arkiv finna genuina ufoobservationer om man skrapar lite på ytan?

I en bok av L.M. Widéen, Värmländsk Mystik – Korta essäer om tro och övertro, fann jag på sidan tio en redogörelse som kan vara intressant att jämföra med en ufoobservation. Redogörelsen är typiskt färgad av den lokala folktron som fanns i området kring Busjön i Värmland och lokalbonas medvetande vid tiden för mitten av 1850-talet. Låt oss först se händelsen som observatörerna uppfattade den:

Omkring år 1850 var en man vid namn Erik Ädel tillsammans med sin syster i en på ena sidan av Busjön belägen kvarn. Då de sent på eftermiddagen med gemensamma krafter skulle ro hem, hördes från berget Hunflen ett egendomligt starkt fräsande ljud.  Plötsligt fick de se en stor grönklädd kvinna komma svävande på några meters höjd över vattnet. Hon följde på avstånd de roende över hela sjön. Men plötsligt vände hon, steg rakt upp i luften till hundra meters höjd, gjorde så en vid cirkelflygning över sjön och föll slutligen i vertikal linje med ett öronbedövande brak ned mot och in i Hunflen.

Widéen nämner i sin bok att väsendet Erik Ädel och hans syster såg kan ha menats vara en ”lövkäring”. Den folktron skulle de då haft fått genom de värmlandsfinnar som på 1500-talet kom från Finland till Värmland. Enligt gammal österbottnisk tro blir visst alla kvinnor som tagit död på ett foster efter sin död en ”lövkäring”, som håller till i björkarnas kronor.

Att en stor grönklädd kvinna skulle vara ute och flyga är för oss idag ganska obegripligt. För det första har vi inte några typiskt moderna observationer att jämföra med. Det är knappast någon som de senaste femtio åren hävdat att de sett en stor grönklädd kvinna göra luftakrobatik över en sjön för att sedan ta ett öronbedövande avsked. Det låter mycket osannolikt. Däremot finns det många ufoobservationer där man sett ufos som stått stilla i luften och svävat. Ufos som på avstånd följt efter observatörer. Ufos som gjort manövrer hit och dit i luften. Ufos som gett ifrån sig de mest konstiga ljud.

Om vi i ovan nämnda berättelse, färgad av den lokala folktron, byter ut ”en stor grönklädd kvinna” till ”ett stort grönt ljus”, dvs ett ufo, låter Erik Ädels observation såhär:

Omkring år 1850 var en man vid namn Erik Ädel tillsammans med sin syster i en på ena sidan av Busjön belägen kvarn. Då de sent på eftermiddagen med gemensamma krafter skulle ro hem, hördes från berget Hunflen ett egendomligt starkt fräsande ljud. Plötsligt fick de se ett stort grönt ljus komma svävande på några meters höjd över vattnet. Ljuset följde på avstånd de roende över hela sjön. Men plötsligt vände ljuset, steg rakt upp i luften till hundra meters höjd, gjorde så en vid cirkelflygning över sjön och föll slutligen i vertikal linje med ett öronbedövande brak ned mot och in i Hunflen.

Man får vara försiktig så man inte övertolkar det lilla experiment jag gjort här men i ärlighetens namn låter det mer sannolikt att det Ädel såg tillsammans med sin syster var ett ufo. Om vi nu ska ta händelsen som absolut sann och objektiv. För moderna undersökningsmetoder finns det inte mycket att gå på. Observatörerna är döda sedan länge och vem vet hur många filter observationen gått igenom innan Widéen tecknade ned den. Han har inga fotnötter i sin bok så man får gå igenom bok för bok i litteraturförteckningen om man vill veta ursprungskällan. Trots det kan det vara av intresse att tänka sig att det kanske ligger något under mossan på berget Hunflen och väntar på att bli upptäckt? Om inte in i Hunflen betyder att ufot eller kärringen helt enkelt försvann bakom berget?

Annonser

6 comments

  1. Det som förvånar mig är att observationerna av gamla UFO:s visar på så primitiva farkoster, se Heseikels syn och även Dänekens Maya-indian på en luftburen farkost, ungefär som en MC med raketmotor! Clas har skrivit om en farkost som liknar en kryssningsrobot och som iakttogs i Sverige av flygare som kom så nära att de ”kunde se nitarna i skrovet”! Kemiskt drivna farkoster åker inte genom universum och nitar??? Vad är det egentligen som observerats?

  2. Det är frågan och jag håller med dig där. Nitar hör hemma här på vår jord men vart ungefär ska man börja leta? Som det ser ut nu så är det många som ser farkosterna i luften men knappt någon som rapporterar in var dom landar.

  3. Jag har sett det skrivet någonstans att vi vet mer om månens yta än vad vi vet om botten på de stora haven, så haven döljer nog mer än vad vi kan ana. Eftersom de flesta havens yta höjts och sänkts under årtusendes lopp så finns det nog egendomigheter kvar att upptäcka under vattenytan.

    Det finns ju många ufoobservationer gjorda där vittnena sett ufos försvinna ned under vattenytan och likaledes komma upp från djupen. Ett boktips är UFOs and Water av Carl W. Feindt

Kommentarer inaktiverade.