Frank Drake och vampyren vid Arecibo

Mitt lässällskap, som tagit mig igenom arbetstimmarna på jobbet under gångna storhelger, har varit Nick Redferns nya bok The NASA Conspiracies – The Truth Behind the Moon Landings, Censored Photos, and the Face on Mars.

The Nasa Conspiracies är en intressant bok. Redfern har en förmåga att skriva lättsamt, spännande och medryckande. Även om boken saknar en röd tråd – ämnena spretar och ibland är det bara en ytlig referens som kan knytas till NASA – skriver Redfern huvudsakligen om ufos men ger inte direkt någon djuplodande analys i frågan. Hans böcker är dock guldgruvor för småroliga anekdoter, häpnadsväckande vittnesutsagor och utdrag från en gång hemlighetsstämplade amerikanska regeringsdokument, han oförtröttligt samlat och samlar på sig.

Redfern, en engelsk journalist numera bosatt i Texas, skriver och föreläser om ufos och forteana på heltid och är oerhört produktiv. Bara det senaste halvåret har han fått ut tre böcker och när jag läste The NASA Conspiracies förstod jag varför. Boken känns som ett hastverk och Redfern kunde vara betydligt mer tydlig och eftertänksam på många punkter istället för att kasta den intressanta informationen åt sidan och hasta vidare på sin NASA odyssé.

Jag ska bjuda på en episod Redfern skriver om i sin bok. Den handlar om Frank Drake – astronom och astrofysiker och den vetenskapsman som ligger bakom den sk. Drake ekvationen. Ekvationen beräknar sannolikheten för att intelligent liv i universum även grott utanför vårt solsystem. Sökandet efter utomjordisk liv blev för övrigt det Drake kom att syssla med. Främst inom SETI och Drake arbetade länge som direktör för radioobservatoriet i Arecibo, på Puerto Rico.

Episoden Redfern hänvisar till hände någon gång på mitten av 1960-talet. En vakt vid Arecibo fick en dag syn på en illavarslande man som kom gående i en svart rock på en stig alldeles intill den jättelika parabolen. Vakten visste vem mannen var – eller rättare sagt – vem som gömde sig bakom den mänskliga skepnaden. Enligt vakten var det inte mindre än en blodsugande och blodtörstande vampyr som strök omkring.

Frank Drake åtog sig att undersöka vaktens berättelse. Eller som Drake själv sa: ”Jag tvingades ta tag i det. En ko hade hittats i närheten, tömd på blod, och många av personalen på observatoriet hade skrämts upp av alla rykten.” Tyvärr skriver inte Redfern vad Drake slutligen kom fram till i sin utredning eller vad det var som fick vakten att identifiera mannen som ett väsen från folktron. Dock när det gäller eventuella vampyrer på Puerto Rico finns det en mycket bättre misstänkt. Kan det Drake var på spåren ha varit en chupacabra?

Astrofysikern Frank Drake vid parabolen i Arecibo, Puerto Rico.

Berättelser om chupacabras– spanska för något som suger blod ur en get – finns det drösvis av från Puerto Rico. Redfern skriver i sin bok om varelser med röda ögon, knivskarpa klor och tänder samt med sylvassa spikar längs med ryggarna. Han skriver vidare om de rykten som hävdar att el chupacabras kommer från ett störtat utomjordiskt rymdskepp. Vissa av dessa varelser ska också ha tillfångatagits och förts till ett topphemligt forskningslaboratorium i Florida som tillhör – just det – NASA! Sådana kopplingar finns det många fler av i Redferns nya bok.

Annonser

One comment

  1. Jo, nog har vi sett alla konspirationsteoretikerna härja om att NASA/ USA aldrig varit på månen, men det är ju så motbevisat det kan vara.
    Det finns många legender om ”varelser” Bigfoot, etc. men om det skulle vara någon form av jordiska varelser stöter det på problem! Det behövs en viss mängd varelser för att kunna fortplanta sig och överleva. Jorden är nu full av folk, det finns inga tomma ytor, kvarlevor eller ev. stammar skulle ha påträffats. Att påstå att de är speciella överlevare, dvs. Aliens, låter som en modern nödlösning på problemet.

Kommentarer inaktiverade.