Jacques Vallee och den historiska ufospaningen

Det är inte var dag ufologen Jacques Vallee kommer ut med en ny bok. Men nu har det hänt – så passa på! Nu finns hans senaste alster, Wonders In The Sky – Unexplained aerial objects from antiquity to modern times, att inhandla hos nätbokhandlaren. Boken har han skrivit ihop tillsammans med Chris Aubeck – en ufolog som har tagit sig tid och samlat ihop en stor samling av ufo-observationer som ska skett före 1947 .

Boken är en perfekt medicin för dem som tror att ufo-fenomenet föddes den 24:e juni 1947 då Kenneth Arnold såg nio objekt skynda över Mount Rainer i Washington. Vallee och Aubeck bevisar att ufos setts av människan på jordens himlaskyar sedan lång tid tillbaka och boken blir en rejäl historielektion för den som trodde att ufos var ett modernt påfund.

I sin bok redogör Vallee och Aubeck i korta stycken 500 olika observationer med varierande källhänvisning som nedtecknats genom århundradena. Författarna har gjort en liten undersökning om varje enskilt fall och där de funnit oklarheter skriver dom det. Självklart är det idag omöjligt att undersöka en ufo-observation som inträffade för tusen år sedan. Men man kan göra som författarna och ta det för vad det är – nämligen historiska källor som visar på ett verkligt fenomen som funnits i utkanten av människans verklighetsuppfattning genom årtusenden.

I många av de historiska ufo-observationerna från boken kan man finna starka likheter med dagens ufo-fenomen. Det mesta fanns där, även för många hundra år sedan. Ufo-fenomenet är inget nytt under solen. Vallee och Aubeck visar med tydlighet att vi haft cigarrformade objekt, triangulära ufon, egendomliga ljusklot, varelser från andra världar, bortförda människor och upplevelser av förlorad tid med att göra sedan lång tid. Och jag, som även är mycket intresserad av sambanden mellan gammaldags folktro och ufo-fenomenet, finner i det fallet denna bok mycket matnyttig!

Wonders in the sky är en bok att gräva vidare i. En bok man kan hitta något nytt i varje gång man plockar upp och bläddrar i den. Jag ska ta och skildra några exempel från boken. Det får bli en mycket kort genomgång med några av de ufo-fall jag tyckte var intressanta. Mycket mer finns så klart att läsa i boken:

En rapport från Mount Wingen i Australien berättar om ett mystiskt flygande objekt format som en cigarr! Cigarrskeppet landade någon gång i mars 1828 och satte vid tillfället eld på vegetationen samt tog död på boskap. Från skeppet skall också långa främlingar ha kommit som gick in i staden och pekade på det de ville ha. Stadsborna var inte sena att koppla denna händelse till tidigare försvinnanden av människor och djur i området.

Den engelska naturalisten Andrew Bloxam såg på natten den 12 augusti 1825, tillsammans med några andra från en båt utanför Hawaii, ett stort rött skinande objekt som kom svävande upp ur havet. UFO:t lyste med en sådan styrka att natten blev som dag.

 Från Kazan i Ryssland kommer en rapport om en man som mötte en främling i vitt för att sedan föras bort i en flygande kittel. Mannen besökte en annan värld innan han fick återvända till jorden. Året var 1752!

Engelska immigranter under ledning av guvernör John Winthrop slog sig ned i Massachusetts och byggde en koloni. I mars 1623 var tre stycken kolonister ute i en båt på en flod när en skinande massa åkte fram och tillbaka på himlen. UFO:t stannade ibland till för att efter ett tag åka iväg på en runda igen och sedan återvända till samma ställe. Efter tre timmar försvann UFO:t! Till de tre männen i båtens stora förvåning befann sig då de längre upp på floden – som om de blivit förflyttade av någon okänd kraft. Vallee och Aubeck tolkar just detta fall som ett äldre vittnesmål rörande den tidsförskjutning vi kan se i vissa moderna ufo-observationer.

Flera lärare i den kinesiska byn Yujiu observerade år 1523 två skepp som kom flygande över husen. Man observerade även två långa människoliknande varelser på skeppen. Lärarna tappade vid observationen talförmågan som återkom efter att skeppen försvunnit. En av observatörerna dog också några dagar senare av okänd anledning.

Skulptören Michelangelo Buonarroti såg i Rom år 1513 ett triangulärt ufo han senare målade av. Målningen har inte överlevt historiens gång.

Slutligen: plågades även de historiska himlarna av ett av de svenska ufologernas största gissel? I en rapport daterad 16 november 1672, sågs ett objekt som liknande en flygande lanterna. Den flög iväg österut, över Tokyo i Japan … och jag säger bara en sak: UFO-ballong någon!?

Annonser