Trollvägen i Idre

Tog i helgen en liten paus från UFO-intresset då Amanda och jag åkte upp till släkten i Idre för ett riktigt stort födelsedagskalas. Tre färska 30-åringar och en ung 60-åring firades med badtunna under stjärnorna och tårta i överflöd. Det hann docks med en tur upp på fjället för att uppleva ett intressant fenomen. Eller om man så vill – en synvilla som inte orsakas av för många födelsedagsöl!

Målet var Trollvägen. Närmare bestämt en liten sluttning på den guppiga grusväg som tar en förbi Nipfjället längre upp i fjälllandskapet. Solen sken och flygplan hade målat kondensstrimmor på den blåa hösthimlen. Vi stannade bilen intill en vit skylt och läste anvisningarna. Det stod att trollvägen gjorde sin verkan om man stannade bilen och frikopplade. Vi gjorde som det stod och då hände det märkliga. Bilen rullade baklänges – uppför och över ett krön! Bredvid trollvägen rinner en liten bäck. Jag har läst att när smältvattnet om våren forsar i bäcken så ser det också ut som att vattnet rinner uppför sluttningen.

Skylten vid Trollvägen talar om hur man gör.

Trollvägen är en optisk illusion. Det finns många platser runt om på jorden där man kan tycka sig se föremål rulla uppför. Oftast på en väg eller stig i ett backigt område. Det händer att man skyller fenomenet på magnetiska krafter i naturen men det hela beror på att ögat tolkar träd eller väggar vid horisonten lite galet. Dom ser ut att luta mot det vertikala planet men gör det egentligen inte. På nätet finns mer information och beskrivningar av andra trollvägar. Sök på ”magnetic hill”, ”mystery hill” eller ”gravity hill”. Kärt barn har många namn.

Det syns inte så bra men bilen rullar faktiskt uppför sluttningen. I bakgrunden ses Nipgubben – fjällets skyddsväsen – i sten.

Trollvägen i Idre är väl värt ett besök. Av ett helt annat naturligt skäl är dock vägen endast tillgänglig sommartid.

 

Annonser

3 comments

  1. Japp! Har varit där, egendomligt! 2:a gången hade vi ett vattenpass i bilen. Syftade med det från biltaket, men lustigt nog pekade det en bit upp mot horisonten?

  2. Å fan! Så det skulle vara en synvilla lik förbannat då! Jag fotade backen från sidan, syftade även mot skoterspårsmarkeringarna på sidan, dom syns ju i sin helhet längst ner, längre upp syns bara överdelen (mindre och mindre), obegripligt att det skulle vara synvilla. En kompis hade också vattenpass med, han säger att hans v-pass visade att bilen klart rullade i motlut. Jag sätter inte ut mitt riktiga namn, jävlar vad mobbad jag blev då jag rapporterade på ett annat forum. Skulle även kameran ljuga då? Och var börjar och slutar ”synvillan”? Fan ta alla nätmobbare!

  3. Hej Ruffe. Jorå det ska vara en synvilla. Följande förklaring har jag kopierat från wikipedia.se:

    ”Backen vid en magnetisk kulle är en optisk illusion, även om ibland annan information vid platserna kan hävda att det finns andra naturliga (eller även övernaturliga) krafter med i spelet.

    Den viktigaste faktorn i sammanhanget är frånvaron av en tydlig horisontlinje; utan den referens som en horisont innebär, är det svårare att bedöma det vågräta planet. Objekt som normalt antas vara relativt vinkelräta kan istället luta, vilket kan ge en missvisande visuell vinkelreferens.”

    Kameran blir också lurad.Även om det är en illusion är det i alla fall ett fantastiskt naturfenomen. Det finns många platser världen över där denna illusion förekommer. Det är roligt att en av dem ligger i Idre så att man kan få uppleva det själv. Det är för övrigt för djävligt att man ska bli mobbad. Vi får komma ihåg att nätmobbarna är fega människor och gömmer sig bakom anonyma alias. De mår uppenbarligen väldigt dåligt. Ha d gött!

Kommentarer inaktiverade.