Desinformation

Ufo-fenomenet har sedan 1940-talet varit en törstsläckande oas för människor med annorlunda infallsvinklar, funderingar och drömmar på och om det som ligger bortom våra närmsta stjärnor. På fenomenet har man kunnat projicera sina egna teorier om en hägrande kontakt med andra världar –  både på gott och ont – för där vissa hör blonda nordiska varelsers  budskap om kärnvapenfri världsfred ser andra en chans att påverka människors världsuppfattning. Jacques Vallée har skrivit om detta i sin bok Messengers of Deception. Dessa lögner, ofta med en liten kärna av sanning, faller under beteckningen desinformation och används framför allt som slagträ i den amerikanska ufo-debatten.

Har nyligen läst en synnerligen intressant bok om ämnet UFOs och desinformation. Boken heter Mirage Men – A Journey of Disinformation, Paranoia and UFOS. Den är skriven av britten Mark Pilkington och visar på hur ufo-fenomenet används av amerikanska underrättelsetjänster som rökridåer för spionage, psykologisk krigsföring och topphemlig krigsteknologi. Desinformation visar sig vara ett enkelt, billigt och mycket effektivt sätt att för allmänheten dölja sanningen. Nu talar jag inte om en mörkläggning av en eventuell utomjordisk närvaro utan mer om att skydda ännu hemlighetsklassificerade flygfarkoster och andra projekt som utvecklas av den amerikanska militären.

Boken ägnar ganska mycket plats åt att beskriva vad special-agenten Richard C. Doty haft för sig. Han har arbetat för AFOSI ( Air Force Office of Special Investigation ) och varit inblandad i många av ufo-debattens mer kontroversiella ämnen. Bland annat låg han bakom historierna om en utomjordisk bas i Dulce, New Mexico, samt de ökända MJ12-dokumenten. Doty gav information och ”hemliga” dokument till den kände ufologen Bill Moore som senare gick ut offentligt och erkände att han gått underrättelsetjänstens ärenden. Moore har skrivit kända böcker om Roswell och Philadelphia-experimentet och efter att ha läst om hans samröre med Doty måste man ta allt han hävdat om utomjordingar och ufos med en rejäl nypa salt.  I sann desinformationsanda kan man också konstatera, efter att ha läst Marks bok, att man inte kan veta om Richard fortfarande är anställd av AFOSI eller inte?

I Fortean Times 265, som kom i augusti, skriver Pilkington vidare om de amerikanska underrättelsetjänsternas intresse av ufos i en artikel som lämpligt nog har rubriken ”Weapons of Mass Deception”. Där frågar han sig om ufosarna som syntes på radarskärmar kring USA:s huvudstad den 19 och 26 juli, 1952, nyttjades som desinformation. Och i så fall varför och vilka som låg bakom?

Tillsammans med John Lundberg har Pilkington fångat special-agenten Doty på film och klipper ihop en dokumentär som är på g.  Mark har också en blogg med intressanta godbitar för den som vill hålla sig uppdaterad: Mirage Men – Folklore and Deception in the UFO Age .

Annonser

2 comments

  1. Thanks 🙂 I must google Atascocita to see where you from 🙂 Keep an eye on my blog, more stuff coming soon 🙂

Kommentarer inaktiverade.