Cigarr svävade ljudlöst över Värmland och Laxå

I helgen som gick var jag och Amanda till Laxå för att hälsa på hennes mormor Gun. Det blev en trevlig helg med mycket mat, tryckande värme och åskmuller samt en och annan utflykt i omgivningarna. Bland annat var vi på en tur till Tivedstrakten. Skogen där liknar en trollskog, med jättelika flyttblock, grottor och en omgivande aura som andas folktro och gammal historia.

Vi gjorde ett besök i Vargklämman, en trång grottpassage där jägare i forna dagar drev in vargar för att lätt kunna fälla dem när de kom ut i den andra, trånga, änden. Vi var också till Fagertärn, en trolsk skogstjärn där den sällsynta röda näckrosen har sin hemvist. Tyvärr såg vi inga utslagna rosor, bara hopsjunkna knoppar, det var väl inte säsong antar jag, men kvällen bjöd i alla fall på en stämningsfull atmosfär.

Gun och Amanda vid klämmans gap.

I Laxå passade Amanda och jag på att bedriva lite fältforskning för UFO-Sveriges räkning. Vi intervjuade en kvinna som sett ett cigarrliknade föremål flyga över nejderna runt Charlottenberg i Värmland.

Detta skedde i augusti 1969 eller 1970 när kvinnan var ute på promenad med sin dotter och hund. Då fick de syn på en cigarr utan vingar som ljudlöst åkte över dem i riktning mot norska gränsen. Cigarren flög sakta och sågs också av en granne längre bort. När cigarren var på väg att försvinna i horisonten förvandlades den plötsligt till ett skarpt ljussken. ”Det var som en stark lampa”, berättade hon. Sedan var den borta.

Senare på kvällen var kvinnan ute framför sitt hus i Ås, utanför Charlottenberg. Då får hon syn på en ”raket” som kommer över himlen tillbaka från den riktning cigarren färdades i. Den fräste, susade och gav ifrån sig gnistor. ”Raketen” stannade sedan upp på himlen, försvann hux flux och gjorde så att molnen runt omkring färgades rödskimrande. Kvinnan såg fenomenet  i 3 – 4 sekunder och hon säger själv att just ”raketen” kan ha varit ett kraftigt stjärnfall.

Historien slutar inte här. Cigarren dök upp igen – 40 år senare – i juni i år. Nu på himlen ovanför hennes nuvarande bostad i Laxå. Det var mitt på dagen och cigarren var gråvit och lika ljudlös. Grannar hade sittning i trädgården bredvid men kvinnan säger att ingen av dem reagerade trots att hon hojtade till. Eventuellt var det en bekant till grannarna som tittade upp.

Intressant redogörelse. Cigarren anno 2010 liknade på pricken det hon såg 1969/70. Kvinnans beskrivning är den enda vi idag kan få. De andra vittnena från den första iakttagelsen är idag avlidna.

Solen speglar sig i Fagertärns vatten.

Annonser

4 comments

 1. Ett av spökraketfallen från 1946 utspelade sig också i Laxå där – om jag minns rätt – personal på tågstationen såg företeelsen fara över. Detaljerna är lite vaga eftersom det var några år sedan jag hade tid med ‘raketerna’
  Anders / AFU

 2. Hej
  Kul att ni varit i mina trakter och hälsat på. Nästa gång ni kommer häråt kanske vi kan träffas över en kopp kaffe.
  Kul med egen blogg. Ska lägga den bland de andra UFO-bloggarna.
  Vi träffades förresten i Eskilstuna för ett år sedan. Jag bor i den lilla byn Ykullen i Tiveden. Inte så himla långt ifrån vargaklämman och Fagertärn.
  Vi kanske ses nästa helg om du/ni kommer till”fundträffen” i E-stuna.

  Hälsningar K-A Blom

 3. Hej! Kommer gärna över på en kopp svart kaffe nästa gång vi är i krokarna. Amanda har släkt i Laxå och Hallsberg och jag hörde att det finns det mycket mera att uppleva i skogarna runt Tiveden, än det lilla men naggande goda, vi hann se. Vi ses nästa helg, för vi kommer. /AB

 4. Jodå, även vi ( 4personer) såg en rektangulär starkt lysande farkost den 9 sep,vid 22-tiden.den komf rån sydväst, hade färdriktning mot nordost. Helt ljudlöst. Gick ca 2-6 km norr om Laxå

Kommentarer inaktiverade.