Ufospaning i Hessdalen

Med semestern avklarad sedan en vecka tillbaka kan man nu se fram emot sköna augustikvällar. Natthimlen blir mörkare och stjärnorna blir som klarast på året. Säkerligen kommer höstmörkrets ankomst generera en bunt ufo-observationer till UFO-Sveriges rapportcentral. Men det är bra, mer jobb till oss fältundersökare, och kanske blir man på köpet lite klokare på vad det nu är för fenomen som ligger bakom dessa oförklarade objekt.

Vy över Hessdalen.

Förresten passade jag och Amanda på att besöka Hessdalen i somras. Hessdalen är välkänt inom ufo-forskningen och ligger en halvtimmes bilfärd nordväst om Röros i Norge. Det är en trång och bevuxen dalgång som ger vika för ett glest fjälllandskap ju längre upp i dalen man tränger. I Hessdalen har man länge sett mystiska ljusfenomen. I början av 80-talet var ufo-vågen som tätast och UFO-Sverige var då med och startade Projekt Hessdalen – en vetenskaplig ansträngning för att ta reda på vad som låg bakom fenomenet. Nu för tiden står en mätstation i dalen och samlar in vetenskapliga data under ledning av Erling Strand från Oslos universitet. Det finns också en webbkamera monterad på stationen och för att se hur vädret ligger i dalen just nu, klickar man här.

Projekt Hessdalens mätstation.

Jag och Amanda besökte Hessdalen efter fullgjord fältundersökning i Åre. Vi åkte på den norska sidan, på väg hem till Dalarna, då vi bestämde oss för att ha en improviserad ufospaning. Jag har besökt Hessdalen en gång förut men för Amanda var det premiär. Väl i dalen åkte vi fram och tillbaka på grusvägen tills vi fick syn på en mastliknade tingest som stack upp ur skogsbrynet.  Vi tog en chansning, parkerade och besteg en brant ängssluttning med vår ufospaningsutrustning – var sin solstol och ett glatt leende. Och mycket riktigt! Mätstationen låg uppe på ängskrönet och med en fin utsikt över fjällåsarna fick vi ett par timmars lugn och rofylld ufospaning.

På ufospaning i Hessdalen.

Bar då vårt eget lilla projekt frukt? Nja, vi såg inget riktigt maffigt Hessdals ”lyse” men vi blev ganska uppspelta när vi senare på hotellrummet tittade på bilderna vi tagit med kameran. På måfå hade jag tagit några bilder i snabb takt efter varandra rätt ut i kvällen. På två av bilderna syntes en liten reflekterande orb som förflyttat sig ut över dalen. Vi såg inget när vi spatserade där på ängen men hade verkligen kameralinsen fångat det berömda Hessdalsfenomenet? Troligtvis är ljuset reflektionen av en liten insekt på väg någonstans men ta en titt på bilderna och bedöm själva.

Bild 1. Amanda och ”lyset”.

Bild 2. ”Lyset” drar vidare.

Om man har vägarna förbi rekommenderas varmt ett besök i Hessdalen. För den ufo-bitne är det väl värt omvägen.

Annonser

One comment

  1. OK Det lät trevligt. Jag var själv med och startade projektet med Håkan Ekstrand, Erling Strand, Od Gunnar Röed och Jan Fjellander från föreningen psykobiofysik. Det var spännande projekt som varade i två år. Har sen gjort som ni, åkt dit på sommaren och lånat en bondgård av en ortsbo, Svein Gilset.

    Ha det bra
    Mats

Kommentarer inaktiverade.