Spökraket över Åresjön

På plats i Björnänge, utanför Åre, och med Åreskutan som sprakande bakgrund, mötte jag och Amanda i förra veckan upp en äldre
kvinna som hade en spännande historia att förtälja. Hon hade 1946 sett en spökraket störtdyka mot Åresjön. Hennes iakttagelse är mycket intressant eftersom den varit hemlighetsstämplat och legat och samlat damm i ett militärarkiv ända tills Clas Svahn grävde fram den i våras.

Kvinnan visar Amanda från vilken riktning spökraketen kom från.

Vi mötte upp kvinnan vid Åre chockladfabrik och åkte sedan vidare 500 meter uppför en brant till kvinnans barndomshem. Fast det gått så långt tid var hon klar i knoppen och mindes tydligt vad hon sett. Hon guidade oss in i en fårhage och där bland fåren visade hon riktningen som den eventuella spökraketen kommit från. Raketen gick i bana över dalen och siktade in sig på strandkanten på andra sidan Åresjön. Hon såg hur fåglar lyfte från träden men kan inte säga om objektet störtade.

Hur kom det då sig att hennes berättelse blev hemlighetsstämplat. Jo, hennes far hade tipsat en hög militär om vad hon sett och den mannen kom upp till Björnänge och skrev en rapport. När vi var där visade hon upp rapporten som Clas kopierat av och skickat till henne. Det mesta stämde överrens med hennes berättelse förutom färgen på ”raketen” och årtalet. Kvinnan sade sig bestämt komma ihåg att färgen var mer grön/brun än rapportens vita, metallfärg. Faktum var att skogsfärgerna i så fall kunde ha gjort att kvinnan tappade bort raketen när den gick ned mot skogen.

Spökraketen slog eventuellt ned i riktning mot udden.

Jag och Amanda undersöker vidare i fallet och kvinnans berättelse kommer redovisas närmare i UFO-Aktuellt. Köp en prenumeration du också!!!

Annonser