På besök i Orbergs-Kerstis grottor

Vet man var man ska leta finns det mycket att uppleva bortom allfarsvägarna i vårt avlånga land. Uppe i Rättviks Finnmark fann jag och Amanda till exempel Orberget och dess intressanta grottor – Lilla och Stora Orbergsgrottan. Enligt folktron var det i Orbergsgrottorna som Orbergs-Kersti hade sitt högkvarter. Orbergs Kersti var skogsfrun som höll till i trakterna vid sjön Ljugarn, norr om Rättvik.

Stora Orbergsgrottan ligger alldeles intill Ljugarn. Man parkerar vid skogsvägen och går en kort promenix. Grottan är en ca 8 meter lång sprickgrotta och det går bra att krypa in i den om man har lust eller vågar – vilket vi hade och vågade!

Amanda lyser upp Stora Orbergsgrottan.

Även jag försöker mig på att lysa upp mörkret.

Det berättas att senast Orbergs-Kersti visade sig var en vinterdag i början av 1900-talet. En man från bygden, Ollasfar, var på väg till fäbodarna med några andra för att hämta hö. Ollasfars häst gick sist i ledet och när Ollasfar stod mitt ute på Ljugarns is för att vänta in hästen såg han hur en kvinna satt på släden. När hästen så kom fram till Ollasfar var hon plötsligt borta. Spooky!

Orbergets kyrka är en annan geologisk sedvärdhet – några dussin stenkast bort. Ett stort klippblock vilar på tre mindre stenar. Den låg också alldeles vid vägen mot Dådran på västra sidan om Ljugarn.

Orbergets kyrka.

Till sist – solnedgång över Ljugarn.

Annonser