Strålkastare

Det finns mycket på natthimlen som kan misstolkas. Ser man ett konstigt ljus som rör sig fram och tillbaka, blinkar och ändrar höjd, så behöver det inte vara ett ufo. Lägger man ned lite tid på att anstränga sig för att finna en förklaring kan många av ljusen förklaras utan att dra in utomjordingar och flygande tefat i ekvationen. Ljusen från satelliter, planeter, ufo-ballonger och ljusstarka stjärnor ter sig ofta för mänskliga ögon egendomligare än vad man kan ana. Ett annat IFO, som ligger bakom vissa ufo-rapporter, är strålkastaren.

När jag i maj var på UFO-Sveriges riksstämma i Kalmar fick jag tillfälle att se en strålkastare in action. Som dess namn antyder kastas en stråle upp mot himlen för att tillkalla uppmärksamhet. Ljusstrålen syns naturligtvis bäst när det är mörkt ute och är det molnigt så kan lågsniffande moln lysas upp. Och ser någon detta på avstånd, utan att veta om att det är en strålkastare, är det lätt att tro att man ser ett ufo.

Strålkastare lyser upp Kalmar.

Strålkastare används ofta i reklamsyfte. Till exempel utanför någon nattklubb eller galleria. Strålkastare kan också vara ett alternativ till fyrverkeri vid exempelvis en stor invigning.

Annonser