UFO betyder INTE flygande tefat

Det slår aldrig fel. Nästan varje gång en journalist skriver om ufos i en tidning så illustreras artikeln med en bild på ett flygande tefat. En någorlunda påläst person vet ju att ufo betyder ”Unidentified Flying Object” – på ren svenska: ”Ett Oidentifierat Flygande Förmål”. Nu kan man ju dock hävda att journalisten inte har så stor kontroll över vad för slags bild som bildredigeraren väljer att använda som illustration men påfallande ofta kan man läsa vidare i artikeln att journalisten själv gärna drar ett stort och brett likhetstecken mellan ett genuint mystiskt föremål på himlen och utomjordiska farkoster.

Hur kunde det egentligen bli så här?

Förutom att man borde ruska om journalisten och be denne att göra sitt jobb lite bättre, så är det ganska svårt att komma runt detta problem. Ända sedan piloten Kenneth Arnold, den 24 juni 1947, såg något han senare kom att beskriva som flygande tefat har vår civilisation haft svårt att inte se ufos som matriella flygande solida objekt. Föremålen Kenneth bevittnade var av en teknologi som inte officiellt existerade 1947 och således drog man främst i USA slutsatsen att de enda som bemästrade tekniken var antingen kommunistryssar eller utomjordingar.  Sedan dess har vi i otaliga filmer från Hollywood blivit matade med mantrat att ett ufo ingenting annat är än ett farkost från en utomjordisk civilisation. Ufo-fenomenet har således blivit en modern myt för vår matriella cilvilisation. En myt som uppstod precis i rätt tillfälle då människan började skicka upp satelliter i rymden och började drömma om den dagen en människa kunde ta det första steget på månen.

Sanningen är att ufos kan vara vad som helst. Ofta är ett ufo någonting som senare kan identifieras. Det kan vara en planet som lyser extra starkt på natthimlen eller en meteor eller bolid som brinner upp när den passerar jordatmosfären, dvs helt naturliga fenomen. Det kan vara en ufo-ballong eller helt enkelt ett jordiskt föremål, som t.ex. ljuset från en mobilmast, ljuset från ett flygplan, topphemliga spionflygplan, osv.

Ett ufo är ett ufo ända tills det blir identifierat. Vad som dock tilltalar oss ufointresserade är det faktum att ungefär 5 % av alla misstänkta bevittnade och inrapporterade ufofall fortfarande blir oidentifierade efter att man undersökt det.  Här har vi kärnan i ufo-mysteriet och om det skulle visa sig vara utomjordingar som besöker och övervakar vårt jordklot skulle ingen bli gladare än jag. Tills dess bör man dock ta begreppen som flygande tefat  och små gröna män med en nypa salt.

Annonser